4 z 9Jadłospis na środę
Śniadanie: maślanka z otrębami i owocami
Składniki:- maślanka naturalna 0 proc. tłuszczu: 1 szklanka, - otręby owsiane: 3 łyżki (21 g), - maliny: 250 g, - borówki: 3/4 szklanki (110 g).
Drugie śniadanie: sałatka z kuskusem, pomidorem, ogórkiem i koperkiem
Składniki:- kuskus: 3 łyżki (39 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - ogórek zielony: 1/2 sztuki (85 g), - jogurt grecki: 1 łyżka (30 g), - koperek: według uznania, - przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: kuskus ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać koperkiem.
Obiad: kurczak w sosie warzywnym
Składniki:- filet z kurczaka: 1 sztuka (100 g), - cebula: 1 średnia sztuka (55 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - papryka żółta: 1 średnia sztuka (240 g), - brokuły: 1/2 sztuki (250 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - przyprawy: ostra czerwona papryka, sól i pieprz, kurkuma.
Przygotowanie: filet umyć i pokroić w paski. Natrzeć przyprawami i oliwą. Odstawić na 10 minut do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Kurczaka podsmażyć z sosem, dodać warzywa i dusić. Dolać odrobinę wody w razie potrzeby.
Podwieczorek: kukurydza
Składniki:- kolba kukurydzy: 1 sztuka (180 g), - odrobina soli i kilka wiórków masła.
Przygotowanie: kukurydzę oczyścić. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut (bardziej miękka) lub 10 minut (bardziej chrupka). Posypać ugotowaną wiórkami masła i odrobiną soli.
Kolacja: kanapka z kiełkami, sałatą i wędliną
Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - masło: 1 płaska łyżeczka (5 g), - szynka z indyka: 2 plasterki (30 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - sałata lodowa: 2 liście (30 g).