5 z 9Jadłospis na czwartek
Śniadanie: koktajl szpinakowo-bananowy
Składniki:- maślanka naturalna 0 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - banan: 1 sztuka (170 g), - szpinak: 2 garście (50 g).
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Drugie śniadanie: owoce
Składniki: - arbuz: 1 plaster (350 g), - brzoskwinia: 1 sztuka.
Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z pokrojoną brzoskwinią.
Obiad: curry z fasolki szparagowej i kurczaka
Składniki: - filet z kurczaka: 100 g, - fasolka szparagowa: 2 duże garście (ok. 300 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - jogurt naturalny grecki: 1 łyżka (30 g), - ryż brązowy: 1/2 torebki (50 g), - przyprawy: curry, sól i pieprz.
Przygotowanie: filet z kurczaka pokroić w drobne paski. Natrzeć solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć kurczaka, dodać fasolkę. Wszystko doprawić curry i jogurtem. Podawać z ugotowanym ryżem.
Podwieczorek: wafle ryżowe
Składniki: wafle ryżowe naturalne: 3 sztuki (30 g).Kolacja: sałatką z fetą light
Składniki: - feta light: 2 plastry (60 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g), - sałata lodowa: 4 liście (60 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - przyprawy: zioła prowansalskie.
Przygotowanie: sałatę porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pokroić na cztery, a pomidora w kostkę. Fetę pokruszyć. Warzywa wymieszać z oliwą i przyprawą, a na końcu z fetą.