4 z 9Jadłospis na środę
Śniadanie: tosty z kiełkami i serkiem jogurtowym
Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - serek jogurtowy: 2 łyżeczki (40 g), - kiełki brokułów: 2 łyżeczki (18 g), - sok z pomarańczy: 1 szklanka (250 g).
Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku, żeby był chrupki. Posmarować serkiem i posypać kiełkami.
Drugie śniadanie: owoce- śliwka: 1 sztuka (55 g), - banan: 1 sztuka (170 g).
Obiad: zapiekana papryka z kaszą
Składniki:- papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - mięso mielone drobiowe: 3/4 szkl. (ok. 90 g), - cebula: mała (55 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - sól, pieprz, ostra papryka.
Przygotowanie: cebulę drobno posiekać. Podsmażyć z mięsem i doprawić. Nadziać paprykę. Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Podwieczorek: kasza kuskus z suszonymi owocami i dżemem
Składniki:- kasza kuskus: 2 łyżki (26 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka (15 g), - dżem truskawkowy: 1 łyżeczka (15 g).
Przygotowanie: przyrządzić kaszę kuskus. Wymieszać z dżemem i rodzynkami.
Kolacja: capresse
Składniki:- mozzarella light: mała kulka (60 g), - pomidor: 1 sztuka średnia (100 g), - bazylia świeża: kilka listków, - sól i pieprz.
Przygotowanie: mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Przełożyć. Doprawić i posypać bazylią.