5 z 9Jadłospis na czwartek
Śniadanie: kasza jaglana na słodko
Składniki:- kasza jaglana: 2 łyżki, - brzoskwinie: 1 sztuka (85 g), - dżem truskawkowy: 1 łyżeczka (15 g), - mleko 2 proc. tłuszczu: 1 niepełna szklanka (220 g).
Przygotowanie: gotować kaszę w mleku przez około 10 minut. Wymieszać z dżemem i pokrojoną w kostkę brzoskwinią.
Drugie śniadanie: roladki z serka, ogórka i łososia
Składniki:- łosoś wędzony: 2 mniejsze plastry (50 g), - serek jogurtowy: 2 płaskie łyżeczki (40 g), - zielony ogórek: 1/2 sztuki (85 g).
Przygotowanie: ogórka pokroić w paski. Łososia posmarować serkiem, na to położyć ogórka i zawinąć. Obiad: kurczak z botwinką
Składniki:- filet z kurczaka: 1 mały (100 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - botwina: 1 pęczek (280 g), - cebula: 1 mała (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - sól, tymianek suszony.
Przygotowanie: filet pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w plasterki. Buraczki z botwinki ugotować. Liście zostawić. Kaszę ugotować. Na patelni podsmażyć oliwę, dodać cebulę, filet z kurczaka i kaszę. Następnie posiekane buraczki i liście. Smażyć 10-15 minut. Doprawić do smaku.
Podwieczorek: budyń śmietankowy na 3/4 mleka
Składniki:1 mały budyń śmietankowy.Kolacja: sałatka z awokado i łososia z koperkiem
Składniki:- awokado: 1/2 sztuki (70 g), - łosoś wędzony: 50 g, - koperek: według uznania, - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki.
Przygotowanie: awokado pokroić w plasterki, łososia porwać na mniejsze kawałki. Posypać koperkiem i skropić cytryną.