6 z 9Jadłospis na piątek
Śniadanie: mleko z musli i owocem
Składniki:- mleko 2 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - musli pełnoziarniste: 4 łyżki (40 g), - kiwi: 1 średnia sztuka (80 g).
Przygotowanie: kiwi obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z musli i mlekiem.
Drugie śniadanie: pasta z cieciorki
Składniki:- cieciorka konserwowa: 1/2 szkl. (45 g), - sezam: 1 płaska łyżka (15 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - sok z cytryny: według uznania, - sól, pieprz, - 1/4 szkl. wody.
Przygotowanie: sezam zblendować na pastę, dodać cieciorkę, czosnek i oliwę. Zmiksować, dodać powoli wody aż do uzyskania konsystencji musu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Obiad: zupa krem z kalafiora
Składniki:- kalafior: 1/2 sztuki (250 g), - ziemniaki: 3 średnie (220 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - płatki migdałowe: 1 płaska łyżka (15 g), - curry, pieprz.
Przygotowanie: kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Podsmażyć na oliwie. Dodać 300 ml wody i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Posypać płatkami migdałowymi.
Podwieczorek: sałatka z komosy ryżowej
Składniki:- komosa ryżowa: 3 łyżki (45 g), - makrela wędzona: 1 łyżka (35 g), - mięta: kilka listków, - zielony ogórek: 1/2 sztuki.
Przygotowanie: komosę przygotować zgodnie ze wskazówkami. Wymieszać z makrelą, pokrojonym w kostkę ogórkiem i miętą.
Kolacja: pieczona ryba z brokułem
Składniki:- tilapia: 1 filet (90 g), - brokuły: 1/2 sztuki (200 g), - pieprz cytrynowy, - kilka wiórków masła.
Przygotowanie: filet natrzeć pieprzem, zawinąć w papilot w papierze z masłem. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Zjeść z ugotowanym brokułem.