7 z 9Jadłospis na sobotę
Śniadanie: koktajl pomarańczowo-bananowy
Składniki:- banan: 1 sztuka (170 g), - pomarańcza: 1 sztuka, - mleko 2 proc. tłuszczu: 1/2 szklanki (100 g).
Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki.
Drugie śniadanie: sałatka z brokułów, jajka i pomidora
Składniki:- brokuły: 1/2 sztuki (200 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - pomidor: 1 średni (100 g), - jogurt grecki: 1 łyżka.
Przygotowanie: brokuły ugotować lub przygotować na parze. Jajko ugotować na twardo. Pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z jogurtem. Ewentualnie doprawić pieprzem.
Obiad: sos bakłażanowo-paprykowy
Składniki:- bakłażan: 1 mała sztuka (250 g), - pierś z kurczaka: 200 g, - papryka czerwona: 1 średnia (240 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - papryka ostra, bazylia.
Przygotowanie: bakłażana i paprykę pokroić w kostkę (po usunięciu pestek). Ugotować. Kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać warzywa. Doprawić. Podwieczorek: kanapka z pastą z awokado
Składniki:- chleb graham: 1 kromka (30 g), - awokado: 1/4 sztuki (35 g), - ser biały chudy: 1 plaster (30 g), - sól, pieprz, - odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie: awokado wymieszać z twarogiem. Doprawić i posmarować kanapkę.
Kolacja: serek wiejski light
Składniki:- serek wiejski light: 1 małe opakowanie (170 g).