8 z 9Jadłospis na niedzielę
Śniadanie: twarożek z rzodkiewką
Składniki:- ser twarogowy chudy: 3/4 kostki (120 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (30 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g), - chleb graham: 2 kromki (60 g), - sól, pieprz.
Przygotowanie: serek wymieszać z jogurtem, startą rzodkiewką i przyprawami.
Drugie śniadanie: owoc
Składniki: banan: 1 średnia sztuka.
Obiad: zapiekanka z szynką
Składniki:- szynka z indyka: 5 plasterków (60 g), - cukinia: 1 mała (250 g), - makaron pełnoziarnisty: 3/4 szklanki (70 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - zioła prowansalskie.
Przygotowanie: szynkę pokroić w kostkę, wymieszać ze startą cukinią i ugotowanym makaronem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Polać oliwą. Piec 20 minut w temp. 180 stopni C. Podwieczorek: pieczona marchewka z imbirem
Składniki: - marchew: 4 średnie sztuki (200 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - jogurt grecki: 1 łyżka (30 g), - curry, kurkuma i imbir.
Przygotowanie: marchewkę obrać, przekroić na pół. Polać oliwą i oprószyć imbirem i kurkumą. Jogurt doprawić curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zjeść z marchewką.
Kolacja: soczewica w sosie
Składniki: - soczewica czerwona: 1/4 szklanki (45 g), - sos pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - curry, ostra papryka.
Przygotowanie: soczewicę ugotować w sosie i doprawić do smaku.