Schudnij w cztery tygodnie z abcZdrowie.pl – tydzień trzeci

Jeżeli od dawna próbujesz schudnąć, lecz żadne działania nie przynoszą pożądanych rezultatów, rozpocznij metamorfozę z abcZdrowie.pl. Poprosiliśmy o pomoc dietetyka i trenera personalnego, którzy przygotowali czterotygodniowy program odchudzający, dzięki któremu nie tylko pozbędziesz się dodatkowych kilogramów, ale także ujędrnisz ciało.

Jadłospis diety 1200 kcal został stworzony z myślą o 25-letniej kobiecie ważącej 58 kg i mierzącej 164 cm, która prowadzi siedzący tryb życia. Jego autorką jest Aleksandra Erdmann z poradni Kalorynka.pl. Specjalistka ułożyła jadłospis praktyczny, biorąc pod uwagę cenę produktów oraz umożliwiając ich optymalne wykorzystanie (przepisy skomponowane są w taki sposób, aby nic się nie marnowało).

Ze względu na zbyt małą liczbę kalorii dieta nie jest wskazana dla ludzi wykonujących intensywne treningi, osób z potwierdzonymi jednostkami chorobowymi oraz kobiet w ciąży i karmiących. Nie można zamieniać kolacji z obiadem lub śniadania z poniedziałku na wtorkowe – posiłki mają zbliżoną kaloryczność, ale mimo wszystko takie modyfikacje będą wpływać na liczbę innych składników – podkreśla dietetyk.

W celu skutecznej utraty tkanki tłuszczowej warto wykonywać odpowiednie ćwiczenia odchudzające. Przedstawiamy trzeci cykl treningu stworzonego przez trenera personalnego, Grzegorza Wichrzyckiego.

Ostatni cykl treningu oraz plan żywienia na czwarty tydzień podamy w poniedziałek, 26 października. Zobacz także jadłospis na pierwszy i drugi tydzień odchudzania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Ilustracja / Shutterstock

/ 7Jadłospis na poniedziałek

Śniadanie: jajecznica z pomidorem

Składniki:- jajka: 2 sztuki (120 g), - masło prawdziwe: 1 płaska łyżeczka (5 g), - pomidor: 1 średnia sztuka, - cebula dymka: 1 średnia sztuka (20 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - sok pomarańczowy: 1 szklanka (ok. 230 g).

Przygotowanie: na patelni podsmażyć masło i szybko usmażyć jajecznicę. Pomidora pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną dymką.
Drugie śniadanie: fasolka szparagowa na ostro

Składniki: - fasolka szparagowa zielona: 1 duża garść (ok. 250 g), - papryczka chilli: kilka plasterków, - papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - sezam: 1 płaska łyżeczka (5 g), - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki.

Przygotowanie: fasolkę ugotować. Chilli zetrzeć z czosnkiem, cytryną i odrobiną soli. Paprykę drobno posiekać. Wymieszać z fasolką i sosem. Posypać sezamem.

Obiad: zapiekany ryż z rybą i cukinią

Składniki:- tilapia: 2 filety (180 g), - ryż brązowy: 1/2 torebki (50 g), - cukinia: 1 średnia sztuka (250 g), - pesto czerwone: 1 płaska łyżeczka (30 g), - zioła prowansalskie.

Przygotowanie: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i ugotowanym ryżem. Doprawić ziołami. Ułożyć na dnie formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć płaty rybne posmarowane pesto. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Podwieczorek: sałatka z krewetkami

Składniki:- krewetki koktajlowe: 1 szklanka (90 g), - rukola: 2 garści (60 g), - czerwona cebula: 1 mała (50 g), - pomidorki koktajlowe: 5 sztuk (100 g), - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka.

Przygotowanie: gotowe krewetki połączyć z rukolą, posiekaną cebulą, przekrojonymi na pół pomidorkami. Polać wszystko octem i wymieszać. Kolacja: kanapka z makrelą i szczypiorkiem

Składniki:- chleb graham: 1 kromka (30 g), - makrela wędzona: 1 łyżka (35 g), - szczypiorek: według uznania.

Przygotowanie: ułożyć makrelę na chlebie i posypać szczypiorkiem.

/ 7Jadłospis na wtorek

Obraz
© Zdjęcie koktajlu / Shutterstock

Śniadanie: grahamka z serem i rzodkiewką

Składniki:- bułka grahamka: 1 sztuka (90 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka (5 g), - ser gouda cienkie plastry: 2 plasterki (14 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g).

Przygotowanie: bułkę przekroić na pół. Posmarować masłem. Ułożyć plasterki sera i rzodkiewki.

Drugie śniadanie: sok + wafle

Składniki:- sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - wafle ryżowe: 3 sztuki (30 g).

Obiad: pesto czerwone z makaronem i oliwkami

Składniki:- pełnoziarnisty makaron świderki: 3/4 szklanki suchego (70 g), - pesto czerwone: 1 łyżeczka (30 g), - oliwki zielone: 5 sztuk (25 g), - zioła prowansalskie.

Przygotowanie: makaron ugotować al dente. Odlać wodę i gorący makaron wymieszać z pesto. Posypać ziołami i posiekanymi w plasterki oliwkami.

Podwieczorek: koktajl szpinakowo-jabłkowy

Składniki:- mleko 2 proc. tłuszczu: 1/2 szklanki (100 g), - szpinak: 2 garści (50 g), - jabłko: 1 sztuka (150 g).

Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki.

Kolacja: kurczak na ciepło z warzywami

Składniki:- filet z kurczaka: 1 mały (100 g), - papryka czerwona: 1/2 sztuki, - cebula czerwona: 1 duża (110 g), - natka pietruszki: według uznania, - odrobina oliwy z oliwek, - papryka ostra i suszony tymianek.

Przygotowanie: filet, paprykę i cebulę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać małą ilość oliwy i podsmażyć składniki. Doprawić do smaku. Wszystko posypać natką pietruszki.

/ 7Jadłospis na środę

Obraz
© Zdjęcie capresse / Shutterstock

Śniadanie: tosty z kiełkami i serkiem jogurtowym

Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - serek jogurtowy: 2 łyżeczki (40 g), - kiełki brokułów: 2 łyżeczki (18 g), - sok z pomarańczy: 1 szklanka (250 g).

Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku, żeby był chrupki. Posmarować serkiem i posypać kiełkami.

Drugie śniadanie: owoce- śliwka: 1 sztuka (55 g), - banan: 1 sztuka (170 g).

Obiad: zapiekana papryka z kaszą

Składniki:- papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - mięso mielone drobiowe: 3/4 szkl. (ok. 90 g), - cebula: mała (55 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - sól, pieprz, ostra papryka.

Przygotowanie: cebulę drobno posiekać. Podsmażyć z mięsem i doprawić. Nadziać paprykę. Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.

Podwieczorek: kasza kuskus z suszonymi owocami i dżemem

Składniki:- kasza kuskus: 2 łyżki (26 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka (15 g), - dżem truskawkowy: 1 łyżeczka (15 g).

Przygotowanie: przyrządzić kaszę kuskus. Wymieszać z dżemem i rodzynkami.

Kolacja: capresse

Składniki:- mozzarella light: mała kulka (60 g), - pomidor: 1 sztuka średnia (100 g), - bazylia świeża: kilka listków, - sól i pieprz.

Przygotowanie: mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Przełożyć. Doprawić i posypać bazylią.

/ 7Jadłospis na czwartek

Obraz
© Zdjęcie roladek z łososia / Shutterstock

Śniadanie: kasza jaglana na słodko

Składniki:- kasza jaglana: 2 łyżki, - brzoskwinie: 1 sztuka (85 g), - dżem truskawkowy: 1 łyżeczka (15 g), - mleko 2 proc. tłuszczu: 1 niepełna szklanka (220 g).

Przygotowanie: gotować kaszę w mleku przez około 10 minut. Wymieszać z dżemem i pokrojoną w kostkę brzoskwinią.

Drugie śniadanie: roladki z serka, ogórka i łososia

Składniki:- łosoś wędzony: 2 mniejsze plastry (50 g), - serek jogurtowy: 2 płaskie łyżeczki (40 g), - zielony ogórek: 1/2 sztuki (85 g).

Przygotowanie: ogórka pokroić w paski. Łososia posmarować serkiem, na to położyć ogórka i zawinąć. Obiad: kurczak z botwinką

Składniki:- filet z kurczaka: 1 mały (100 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - botwina: 1 pęczek (280 g), - cebula: 1 mała (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - sól, tymianek suszony.

Przygotowanie: filet pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w plasterki. Buraczki z botwinki ugotować. Liście zostawić. Kaszę ugotować. Na patelni podsmażyć oliwę, dodać cebulę, filet z kurczaka i kaszę. Następnie posiekane buraczki i liście. Smażyć 10-15 minut. Doprawić do smaku.

Podwieczorek: budyń śmietankowy na 3/4 mleka

Składniki:1 mały budyń śmietankowy.Kolacja: sałatka z awokado i łososia z koperkiem

Składniki:- awokado: 1/2 sztuki (70 g), - łosoś wędzony: 50 g, - koperek: według uznania, - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki.

Przygotowanie: awokado pokroić w plasterki, łososia porwać na mniejsze kawałki. Posypać koperkiem i skropić cytryną.

/ 7Jadłospis na piątek

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Śniadanie: mleko z musli i owocem

Składniki:- mleko 2 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - musli pełnoziarniste: 4 łyżki (40 g), - kiwi: 1 średnia sztuka (80 g).

Przygotowanie: kiwi obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z musli i mlekiem.

Drugie śniadanie: pasta z cieciorki

Składniki:- cieciorka konserwowa: 1/2 szkl. (45 g), - sezam: 1 płaska łyżka (15 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - sok z cytryny: według uznania, - sól, pieprz, - 1/4 szkl. wody.

Przygotowanie: sezam zblendować na pastę, dodać cieciorkę, czosnek i oliwę. Zmiksować, dodać powoli wody aż do uzyskania konsystencji musu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Obiad: zupa krem z kalafiora

Składniki:- kalafior: 1/2 sztuki (250 g), - ziemniaki: 3 średnie (220 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - płatki migdałowe: 1 płaska łyżka (15 g), - curry, pieprz.

Przygotowanie: kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Podsmażyć na oliwie. Dodać 300 ml wody i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Posypać płatkami migdałowymi.

Podwieczorek: sałatka z komosy ryżowej

Składniki:- komosa ryżowa: 3 łyżki (45 g), - makrela wędzona: 1 łyżka (35 g), - mięta: kilka listków, - zielony ogórek: 1/2 sztuki.

Przygotowanie: komosę przygotować zgodnie ze wskazówkami. Wymieszać z makrelą, pokrojonym w kostkę ogórkiem i miętą.

Kolacja: pieczona ryba z brokułem

Składniki:- tilapia: 1 filet (90 g), - brokuły: 1/2 sztuki (200 g), - pieprz cytrynowy, - kilka wiórków masła.

Przygotowanie: filet natrzeć pieprzem, zawinąć w papilot w papierze z masłem. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Zjeść z ugotowanym brokułem.

/ 7Jadłospis na sobotę

Obraz
© Zdjęcie smoothie / Shutterstock

Śniadanie: koktajl pomarańczowo-bananowy

Składniki:- banan: 1 sztuka (170 g), - pomarańcza: 1 sztuka, - mleko 2 proc. tłuszczu: 1/2 szklanki (100 g).

Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki.

Drugie śniadanie: sałatka z brokułów, jajka i pomidora

Składniki:- brokuły: 1/2 sztuki (200 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - pomidor: 1 średni (100 g), - jogurt grecki: 1 łyżka.

Przygotowanie: brokuły ugotować lub przygotować na parze. Jajko ugotować na twardo. Pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z jogurtem. Ewentualnie doprawić pieprzem.

Obiad: sos bakłażanowo-paprykowy

Składniki:- bakłażan: 1 mała sztuka (250 g), - pierś z kurczaka: 200 g, - papryka czerwona: 1 średnia (240 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - papryka ostra, bazylia.

Przygotowanie: bakłażana i paprykę pokroić w kostkę (po usunięciu pestek). Ugotować. Kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać warzywa. Doprawić. Podwieczorek: kanapka z pastą z awokado

Składniki:- chleb graham: 1 kromka (30 g), - awokado: 1/4 sztuki (35 g), - ser biały chudy: 1 plaster (30 g), - sól, pieprz, - odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie: awokado wymieszać z twarogiem. Doprawić i posmarować kanapkę.

Kolacja: serek wiejski light

Składniki:- serek wiejski light: 1 małe opakowanie (170 g).

/ 7Jadłospis na niedzielę

Obraz
© Zdjęcie twarożku / Shutterstock

Śniadanie: twarożek z rzodkiewką

Składniki:- ser twarogowy chudy: 3/4 kostki (120 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (30 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g), - chleb graham: 2 kromki (60 g), - sól, pieprz.

Przygotowanie: serek wymieszać z jogurtem, startą rzodkiewką i przyprawami.

Drugie śniadanie: owoc

Składniki: banan: 1 średnia sztuka.

Obiad: zapiekanka z szynką

Składniki:- szynka z indyka: 5 plasterków (60 g), - cukinia: 1 mała (250 g), - makaron pełnoziarnisty: 3/4 szklanki (70 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - zioła prowansalskie.

Przygotowanie: szynkę pokroić w kostkę, wymieszać ze startą cukinią i ugotowanym makaronem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Polać oliwą. Piec 20 minut w temp. 180 stopni C. Podwieczorek: pieczona marchewka z imbirem

Składniki: - marchew: 4 średnie sztuki (200 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - jogurt grecki: 1 łyżka (30 g), - curry, kurkuma i imbir.

Przygotowanie: marchewkę obrać, przekroić na pół. Polać oliwą i oprószyć imbirem i kurkumą. Jogurt doprawić curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zjeść z marchewką.

Kolacja: soczewica w sosie

Składniki: - soczewica czerwona: 1/4 szklanki (45 g), - sos pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - curry, ostra papryka.

Przygotowanie: soczewicę ugotować w sosie i doprawić do smaku.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka