Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
2 z 9Jagody
Jagody to prawdziwa skarbnica zdrowia – wiele w nich żelaza, wapnia, fosforu, witamin A i C oraz tych z grupy B. Składniki zawarte w leśnych owocach pomagają usuwać toksyny z organizmu, poprawiają krążenie krwi i wspomagają odporność.
Omawiane owoce doskonale wpływają na metabolizm. Przyspieszają przemianę materii, a dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn. Surowe owoce zapobiegają zaparciom, zaś te w postaci soków i przecierów – wspomagają leczenie biegunki.
Jagody są idealną propozycją na drugie śniadanie (dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym).
W jagodach ponadto wiele jest antocyjanów, które działają ochronnie na komórki nerwowe.
Przeczytaj także: Owoce chroniące przed demencją. Koniecznie jedz ze skórką