3 z 9Owies
Ziarno owsa jest tanie, a przy tym ma wiele zastosowań w kuchni i kosmetyce. Wyróżnia się wysoką zawartością betaglukanu. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samym redukuje ryzyko zawału serca. Do pracy pobudza ponadto układ odpornościowy, wspierając funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Owies warto jeść zwłaszcza w porze śniadania. Owsianka z dodatkiem świeżych owoców jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Na długo zapewnia uczucie sytości. Obniża ponadto poziom cukru we krwi.
W jej składzie wiele jest witamin i minerałów, m.in.: żelaza, manganu, cynku, fosforu, selenu, kwasu foliowego, witaminy E. Owies jest źródłem przeciwutleniaczy, tjakich jak: kwas fitowy, kwasy fenolowe, awenantramidy.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Przeczytaj także: Nie uzależnia, pobudza, dostarcza minerałów. Zdrowy zamiennik kawy