Semolina - pochodzenie, wartości odżywcze, wykorzystanie, kalorie

Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z mielonych ziaren pszenicy durum. Najczęściej używana jest do produkcji kuskusu i makaronów. Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna niż inne dostępne na rynku mąki pszenne. Dlaczego warto wybrać semolinę?

Semolina - makaronSemolina - makaron
Źródło zdjęć: © 123rf
Anna Krzpiet

Pochodzenie semoliny

Semolina pochodzi ze środkowej Azji. W późniejszym czasie zaczęto ją uprawiać również w Chinach i na Bliskim Wschodzie. Od czasów nowożytnych pojawiła się także w Australii, Ameryce i Nowej Zelandii. Obecnie największym producentem pszenicy durum i semoliny jest Kanada.

Wartości odżywcze semoliny

Semolina posiada wiele właściwości zdrowotnych i dietetycznych, a także zaliczana jest, jako jeden z najlepszych gatunków mąki pszennej. Dużą zaletą semoliny jest jej niski indeks glikemiczny w porównaniu do innych produktów pszenicznych.

Semolina zawiera duże ilości witamin, a także mikro i makroelementów, takich jak cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo. Semolina jest bogata w kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Znajdziemy w niej również luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i wolnymi rodnikami.

Błędy w dietach odchudzających

Semolina, dzięki dużej zawartości cynku poprawia odporność i ma działanie antywirusowe. Z tego względu semolina jest polecana osobom starszym, zagrożonym demencją, a także osobom w okresie dojrzewania. Rekomendowana jest także osobom, które cierpią z powodu reumatyzmu, artretyzmu i chorób prostaty, a także kobietom w ciąży.

Semolina posiada niską zawartość tłuszczów i cholesterolu. Nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans. Dzięki zawartości selenu semolina dostarcza organizmowi cenne przeciwutleniacze i zapobiega szkodliwemu utlenianiu DNA i błon komórkowych.

Wykorzystanie semoliny

Semolina jest najczęściej wykorzystywaną mąką do produkcji tradycyjnych włoskich makaronów, które charakteryzują się one jasnożółtym kolorem. Ogromnym plusem makaronu z semoliny jest to, że po ugotowaniu zawsze pozostają al dente. To skutek pochłaniania mniejszej ilości wody przez semolinę, w porównaniu do innych mąk pszennych. Semolina jest również wykorzystywana do wypiekania chlebów, ciast i pizzy. Nieustannie jest używana przez mistrzów włoskiej kuchni, np. Jamiego Olivera.

Semolina ma działanie antywirusowe i zwiększa odporność
Semolina ma działanie antywirusowe i zwiększa odporność © 123rf

Ile kalorii mają produkcy z semolin?

Produkty wykonywane z semoliny są bardzo dobre w smaku, a w dodatku pozwalają utrzymać zadbaną sylwetkę. W makaronach z semoliny oprócz wielu witamin, a także mikro- i makroelementów znajduje się skrobia. Dzięki niej po zjedzeniu makaronu z semoliny można na dłuższy czas utrzymać uczucie sytości. Skrobia jest powoli i równomiernie uwalniania, w ten sposób zapewniając organizmowi stałą dawkę energii.

Zobacz także

Semolina jest doskonałą alternatywą dla białej mąki, dzięki czemu dieta stanie się o wiele zdrowsza. Semolinę można używać do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka, pieczywo, ciasto do pizzy. Można ją również wykorzystać do wyrobienia makaronów, zagęszczania zup i gulaszu.

Jaka jest różnica w kaloryczności wyrobów ze zwykłej mąki a semoliny? Makaron pełnoziarnisty z semoliny w 100 g zawiera 323 kcal – w tym 63 g to węglowodany, 12 g to białko, 7 g to błonnik i 2 g to tłuszcze. Dla porównania makaron jajeczny z mąki pszennej w 100 g zawiera 370 kcal, w tym 76 g to węglowodany, 11 g to białko, 1,6 tłuszcze, a 2,4 to błonnik.

Należy jednak pamiętam o tym, że semolina zawiera gluten, dlatego nie jest zalecana osobom z celiakią.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka