Serce ci tego nie wybaczy. Ryzyko groźnych chorób wzrasta nawet o 22 proc.

Zgodnie z najnowszymi badaniami, spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego aż o 22 proc. Wyniki tych badań sugerują, że za to zjawisko odpowiada podwyższony poziom trzech metabolitów, które są produkowane podczas procesu trawienia mięsa.

Spożywanie mięsa zwiększa ryzyko chorób sercaSpożywanie mięsa zwiększa ryzyko chorób serca
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zmiany zachodzące w organizmie po spożyciu mięsa

Naukowcy z University Tufts i Cleveland Clinic Lerner Research Institute dostarczyli kolejny dowód na to, że warto zastąpić czerwone mięso innymi produktami. Zespół postanowił zbadać, jakie czynniki mogą odpowiadać za zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Badacze przeanalizowali dane ponad 4 tysięcy osób, które ukończyły 65. rok życia, pod kątem czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Określili również profile biomarkerów obecnych w osoczu krwi. Szczególnie zainteresował ich N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który jest produktem ubocznym powstającym podczas trawienia L-karnityny zawartej w czerwonym mięsie.

Ten metabolit spowalnia usuwanie cholesterolu z krwi i przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych. Według naukowców, podwyższony poziom TMAO, a także dwóch innych - gamma-butyrobetainy i krotonbetainy wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Wpływ czerwonego mięsa na nasze zdrowie

Od wielu lat lekarze i specjaliści od żywienia ostrzegają, że dieta bogata w czerwone mięso może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia wielu różnych chorób. Wśród nich wymienia się między innymi chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, cukrzycę czy różnego rodzaju nowotwory. To z kolei przekłada się na zwiększone ryzyko zgonu.

Kluczowe w tym kontekście jest to, że czerwone mięso jest bogate w tłuszcz, który jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterol. Szczególnie duże ilości tych składników zawierają przetwory mięsne, takie jak parówki, szynka czy kiełbasa. Dlatego też zaleca się, aby wykluczyć je z diety lub maksymalnie ograniczyć ich spożycie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka