Serce kocha "papieski owoc". Jedz, a będzie bić jak dzwon

Choć w Polsce melon kantalupa wciąż uchodzi za egzotyczny rarytas, na pewno warto sięgać po niego jak najczęściej. Nie chodzi tylko o jego wyjątkowy smak, ale przede wszystkim o witaminy i minerały, które skrywa jego soczysty miąższ.

Bomba zdrowia. "Papieski owoc" doskonały dla serca i jelitBomba zdrowia. "Papieski owoc" doskonały dla serca i jelit
Źródło zdjęć: © Getty Images

Miąższ pełen antyoksydantów

Nazwa tego wyjątkowego owocu pochodzi od włoskiego miasteczka Cantalupo niedaleko Rzymu, w którym w XV wieku rozpoczęto jego uprawę.

W przeciwieństwie do innych melonów "papieski owoc" zachwyca wyrazistym smakiem. To jednak dopiero początek, bo kluczowe jest to, co kryje się w jego soczystym miąższu.

To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, a przy tym niskokaloryczna (100 gramów dostarcza jedynie 34 kcal). Dzięki temu kantalupa jest też świetną przekąską dla osób, które dbają o linię i chcą zdrowo kontrolować wagę.

Właściwości owocu granatu

Kantalupa zawiera mnóstwo antyoksydantów
Kantalupa zawiera mnóstwo antyoksydantów © Getty Images

Melon zawiera mnóstwo antyoksydantów m.in. witaminę C i beta-karoten oraz witaminy z grupy B (witamina B6 i kwas foliowy), a także potas i błonnik, jeden z kluczowych składników dla zdrowych jelit.

Dla serca i jelit

Ten doborowy skład przekłada się na konkretne korzyści dla zdrowia. Wysoka zawartość witaminy C i beta-karotenu wspiera odporność organizmu. Przeciwutleniacze mogą chronić komórki przed uszkodzeniami i rozwojem nowotworów.

Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, a błonnik korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, przede wszystkim jelit, które są kluczowe dla zdrowia całego organizmu.

Dodatkowy argument, by sięgać po kantalupę jak najczęściej to jej uniwersalność. Soczysty miąższ sprawdzi się świetnie zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.

Można ją dodawać do sałatek owocowych, smoothie czy deserów. Świetnie komponuje się z arbuzem, mango czy ananasem, tworząc orzeźwiające połączenia. Miłośnicy wytrawnych przekąsek mogą połączyć kantalupę z szynką parmeńską i oliwą z oliwek.

Owoc można też wykorzystać jako składnik marynat, sosów czy dressingów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka