Serce kocha "papieski owoc". Jedz, a będzie bić jak dzwon
Choć w Polsce melon kantalupa wciąż uchodzi za egzotyczny rarytas, na pewno warto sięgać po niego jak najczęściej. Nie chodzi tylko o jego wyjątkowy smak, ale przede wszystkim o witaminy i minerały, które skrywa jego soczysty miąższ.
1. Miąższ pełen antyoksydantów
Nazwa tego wyjątkowego owocu pochodzi od włoskiego miasteczka Cantalupo niedaleko Rzymu, w którym w XV wieku rozpoczęto jego uprawę.
W przeciwieństwie do innych melonów "papieski owoc" zachwyca wyrazistym smakiem. To jednak dopiero początek, bo kluczowe jest to, co kryje się w jego soczystym miąższu.
To prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, a przy tym niskokaloryczna (100 gramów dostarcza jedynie 34 kcal). Dzięki temu kantalupa jest też świetną przekąską dla osób, które dbają o linię i chcą zdrowo kontrolować wagę.
Melon zawiera mnóstwo antyoksydantów m.in. witaminę C i beta-karoten oraz witaminy z grupy B (witamina B6 i kwas foliowy), a także potas i błonnik, jeden z kluczowych składników dla zdrowych jelit.
2. Dla serca i jelit
Ten doborowy skład przekłada się na konkretne korzyści dla zdrowia. Wysoka zawartość witaminy C i beta-karotenu wspiera odporność organizmu. Przeciwutleniacze mogą chronić komórki przed uszkodzeniami i rozwojem nowotworów.
Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, a błonnik korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, przede wszystkim jelit, które są kluczowe dla zdrowia całego organizmu.
Dodatkowy argument, by sięgać po kantalupę jak najczęściej to jej uniwersalność. Soczysty miąższ sprawdzi się świetnie zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.
Można ją dodawać do sałatek owocowych, smoothie czy deserów. Świetnie komponuje się z arbuzem, mango czy ananasem, tworząc orzeźwiające połączenia. Miłośnicy wytrawnych przekąsek mogą połączyć kantalupę z szynką parmeńską i oliwą z oliwek.
Owoc można też wykorzystać jako składnik marynat, sosów czy dressingów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl