4 z 7Cechy dobrego serka
Większość produktów dostępnych w sklepach zawiera cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, barwniki i różne stabilizatory. Dodatek owoców to najczęściej tylko wsad składający się przede wszystkim z kolejnej porcji cukru. Dlatego lepiej wybierać serek naturalny i samemu w domu dodać do niego owoce lub zmieloną wanilię czy miód. Zawsze należy uważnie czytać etykietę, gdyż wielu producentów, aby uniknąć rozwarstwiania się serka, dodaje do niego także stabilizatory takie jak żelatyna, skrobia modyfikowana czy mączka chleba świętojańskiego. Wiele z nich nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale jeżeli nie jesteśmy ekspertami od dodatków do żywności, najlepiej wybrać ten serek, który ma w składzie wyłącznie składniki mleka i bakterie fermentacji mlekowej. Dostępne są także serki, które zawierają wszystkie białka mleka. Produkty te powstają przez homogenizację twarogu wymieszanego z białkami odzyskanymi z serwatki.