Sernik na zimno – przepis i wartości odżywcze
Sernik na zimno to deser, który przygotowuje się z masy serowej, ułożonej na przygotowanym wcześniej spodzie i przykrytej galaretką, najczęściej z owocami. To ciasto bez pieczenia, które serwuje się na zimno. Jak je zrobić? Czy jest zdrowe?
1. Co to jest sennik na zimno?
Sernik na zimno to jeden z rodzajów popularnych w Polsce ciast, który składa się z masy serowej, spodu i galaretki. Przygotowuje się go bez pieczenia, w przeciwieństwie do innych wypieków z tej rodziny, takich jak sernik wiedeński, sernik z rosą, sernik dyniowy czy sernik gotowany.
Główne składniki masy serowej to zmielony ser twarogowy, mascarpone lub serek homogenizowany, a także cukier i żelatyna oraz ubita śmietana. Spód jest zwykle przygotowany z biszkoptów, herbatników, wcześniej upieczonego ciasta lub pokruszonych ciastek zmiksowanych z masłem.
To doskonały i bardzo prosty sposób na smaczną bazę wielu ciast. Aby ją przygotować, wystarczy zmielić dowolne ciastka lub rozgnieść je w torebce foliowej, używając wałka do ciasta. Następnie trzeba dodać miękkie lub roztopione masło i wymieszać je z okruszkami.
Jego ilość zależy od struktury i gatunku ciastek. Czasem wystarczy 50 gramów, innym razem trzeba dodać nieco więcej. Najważniejsze, by masa dała się ułożyć na dnie formy.
Górę sernika na zimno pokrywa galaretka. Często układa się na niej świeże owoce. Całość chłodzi się do stężenia i podaje na zimno.
2. Sernik na zimno - przepisy
Jak zrobić sernik na zimno? Istnieje wiele przepisów. Niektóre są dość czasochłonne (receptury zawierają twaróg i żelatynę), inne proste i ekspresowe (wykorzystuje się na przykład serki homogenizowane).
Sernik na zimno z truskawkami
Aby zrobić tradycyjny sernik na zimno z truskawkami, należy przygotować takie składniki jak:
- 1 kg twarogu mielonego (z wiaderka),
- szklanka śmietanki kremówki 30%,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 3 łyżki cukru pudru.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Delikatnie wlać ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie miksując. Całość połączyć.
Tężejąca masę serową wystarczy wlać do formy ze spodem, a tortownicę umieścić w lodówce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie galaretki na wierzch. Trzeba ją wylać na sernik dopiero wtedy, gdy zacznie lekko tężeć.
Szybki serniczek na zimno z serków homogenizowanych
Aby zrobić masę serową do ekspresowego sernika na zimno z serków homogenizowanych, trzeba przygotować:
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego (4 kubki po 200 g). Można użyć także serków o smaku naturalnym, serka mascarpone lub jogurtu naturalnego, który nie jest zbyt kwaśny,
- 2 galaretki,
- 400 ml wrzątku.
Najpierw trzeba zagotować 400 ml wody, wsypać 2 opakowania galaretek i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Trzeba je odstawić do ostygnięcia.
Do dużej miski należy włożyć serki homogenizowane oraz przestudzoną galaretkę. Masę trzeba dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną. Będzie rzadka, dlatego trzeba ją odstawić, aż lekko zgęstnieje.
Tężejąca masę serową, dokładnie jak w przypadku tradycyjnego sernika na zimno, trzeba wylać na przygotowany spód. Ostatnim krokiem jest wylanie na górę galaretki.
3. Czy sernik na zimno jest zdrowy?
Sernik to deser, którego kaloryczność i walory odżywcze w dużej mierze zależą od użytych składników. Największą kalorycznością będzie wyróżniał się deser z serkiem mascarpone, który jest serem tłustym i kalorycznym.
Porcja 100 g zawiera ponad 390 kalorii, zaś zawartość tłuszczu około 40 g. Należy spożywać go w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawarte w nim tłuszcze nasycone mogą:
- podnosić cholesterol,
- prowadzić do miażdżycy tętnic,
- zwiększać ryzyko zachorowania na choroby serca,
- prowadzić do zwiększenia masy ciała. Osoby borykające się z nadwagą lub otyłością powinny go raczej unikać.
Mniej kaloryczny jest sernik na zimno, który zawiera mielony twaróg „sernikowy”, przy czym kupując go należy zwrócić uwagę na skład produktu. Należy wybierać twarogi naturalne, które mają prosty, krótki skład.
Nie powinny zawierać skrobi czy mleka w proszku, cukru, maki ziemniaczanej, syropu glukozowo-fruktozowego, zagęszczaczy, aromatów, barwników. Najmniej kaloryczny będzie sernik z jogurtem naturalnym.
Generalnie można przyjąć, że sernik na zimno to źródło białka, ale także cholesterolu, cukru oraz tłuszczy nasyconych, które mogą zwiększać ryzyko zawału, cukrzycy oraz nadwagi i otyłości.
Choć zawiera witaminy z grupy B czy witaminą C oraz minerały, takie jak fosfor czy magnez, w niewielkim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy. Porcja 100 g sernika na zimno dostarcza średnio około 200 kcal.
Sernik na zimno można również przygotować w wersji dietetycznej: z sera twarogowego chudego (lub zamiast sera wykorzystać jogurt o niskiej zawartości tłuszczu), bez cukru i spodu.