Sernik wiedeński – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Sernik wiedeński to ciasto, które bije rekordy popularności. Uwielbieniu jego wielbicieli trudno się dziwić. Jest słodkie, kremowe i puszyste. Składa się wyłącznie z masy serowej, nie ma spodniej warstwy z kruchego ciasta. Jego smak jest wyrazisty i niepowtarzalny. Jak go upiec? Czy to kaloryczny deser?

Sernik wiedeński składa się wyłącznie z masy serowej.Sernik wiedeński składa się wyłącznie z masy serowej.
Źródło zdjęć: © adobestock

Jak upiec sernik wiedeński?

Sernik wiedeński, czyli sernik bez spodu z kruchego ciasta, to jedno z najbardziej popularnych ciast. Jest kremowy, delikatny i puszysty. Jego głównym składnikiem jest twaróg. W przepisie pojawiają się także jajka, masło, cukier, nieduża ilość mąki oraz dodatki smakowe. To doskonałe ciasto świąteczne (częste ciasto na Wielkanoc czy Boże Narodzenie), ale i domowy, weekendowy deser.

Aby upiec tradycyjny wiedeński sernik puszysty i wilgotny, a także delikatny, należy przygotować:

  • kilogram twarogu: tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie,
  • 6 jajek,
  • szklankę cukru,
  • 125 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z pomarańczy.

Co mówi przepis na sernik wiedeński? Wszystkie składniki na sernik wystaw z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Żółtka oddziel od białek. Żółtka, cukier i masło utrzyj na jednolitą masę. Miksując masę dodaj ser, a potem mąkę i ekstrakt pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy. Dodaj także ubite białka, delikatnie wymieszaj.

Wyłóż masę do formy, wstaw do piekarnika. Piecz sernik przez 60 minut w kąpieli wodnej - na dno postaw małą blachę do ciasta do połowy wypełnioną wrzącą wodą. Po upieczeniu sernika wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj z niego ciasta. Studź je powoli, stopniowo uchylając drzwiczki. Po wystygnięciu posyp sernik cukrem pudrem.

Kalorie i wartości odżywcze sernika wiedeńskiego

Sernik w niewielkim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, choć dostarcza witaminy B12 i B2, a także fosforu, magnezu, witaminy B2. Jest źródłem białka, ale także cholesterolu, cukru i tłuszczu. To głównie tłuszcze nasycone, które mogą zwiększać ryzyko zawału, cukrzycy oraz nadwagi i otyłości.

Czy sernik jest bardzo kaloryczny? Sernik, w zależności od sposobu przygotowania i użytych składników, może różnić się kalorycznością. W wersji tradycyjnej nie jest jednak ciastem specjalnie zdrowym i dietetycznym.

Twaróg półtłusty zawiera około 4 % tłuszczu i 115 kcal na 100 g, 16 g białka, 3,7 g węglowodanów. Twaróg tłusty posiada około 8 % tłuszczu i 147 kcal, 15 g białka, 3,7 g węglowodanów. Zawartość węglowodanów w twarogu wynika wyłącznie z jego naturalnej obecności w mleku.

Biały ser ma niski indeks glikemiczny (IG 30). Kaloryczność jajek zależy od ich wielkości. I tak:

  • jajko o rozmiarze S waży poniżej 53 g i dostarcza do 67 kcal,
  • jajko o rozmiarze M waży 53-63 g i ma 67-80 kcal,
  • jajko o rozmiarze L waży 63-73 g i dostarcza 80-93 kcal.

Przyjmuje się, że jedno jajko zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Pozostałe kalorie pochodzą z cukru (szklanka cukru dostarcza ich około 800), a także masła (pół kostki masła to 750 kcal) i mąki (3 łyżki mąki pszennej to około 120 kcal). Porcja 100 g sernika wiedeńskiego dostarcza mniej więcej 250 kcal (nieco więcej zawierałby tradycyjny sernik na kruchym spodzie).

Sernik wiedeński w wersji fit

Co zrobić, by przygotować sernik wiedeński fit? Sposobów jest kilka. Można upiec ciasto z chudszego sera twarogowego lub zmniejszyć ilość cukru bądź zastąpić go na przykład ksylitolem lub erytrytolem.

Aby upiec sernik wiedeński w wersji fit, trzeba przygotować takie składniki jak:

  • kilogram twarogu półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie,
  • pół kostki masła,
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżkę kaszy manny,
  • szczyptę soli.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce połowę słodzika (erytrytolu lub ksylitolu). W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka z pozostałą częścią erytrytolu lub ksylitolu, dodaj do masy mąką ziemniaczaną i kaszę mannę oraz rozpuszczone masło.

Zmiksuj wszystko na średnich obrotach miksera. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj ciasto do połączenia się składników. Dalej postępuj tak, jak w przypadku tradycyjnego sernika wiedeńskiego.

Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Wlej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ciasto w kąpieli wodnej, studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka