Sfermentowane produkty, które uchronią cię przed wieloma chorobami
Chyba nie ma na świecie osoby, która nigdy nie skarżyłaby się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeżeli chcemy ich uniknąć i zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową wcale nie musimy sięgać po probiotyki w kapsułkach. Zdrowszym rozwiązaniem będzie włączenie do diety niektórych sfermentowanych produktów.
1. Kiszonki najlepsze na jelita
Żywność, która została poddana procesowi fermentacji usprawnia proces trawienny, dba o równowagę kwasowo-zasadową i prawidłową produkcję soku żołądkowego. Jedząc regularnie kiszonki, poprawimy funkcjonowanie układu pokarmowego, i tym samym zmniejszymy ryzyko rozwoju wielu chorób. Oto produkty, które warto na stałe włączyć do jadłospisu.
W kapuście kiszonej znajdziemy witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, magnez potas, żelazo wapń i jod. Jej obecność w codziennej diecie wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Kwas mlekowy, który powstaje na skutek fermentacji i rozkładu cukru sprawia, że kapusta kiszona wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit.
Kiszona kapusta zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka, owrzodzenia dwunastnicy i innych chorób układu pokarmowego. Poza tym jedzenie tej kiszonki podniesie naszą odporność na infekcje, obniży cholesterol i opóźni proces starzenia się organizmu.
Napój z buraków pomaga nie tylko naszym jelitom i oczyszcza organizm z toksyn, ale także działa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, poprawia koncentrację, dodaje energii i zwiększa odporność. Po kwas buraczany powinny sięgać szczególnie osoby cierpiące na anemię i zaparcia.
Poza kwasem buraczanym i kapustą kiszoną warto również sięgnąć po mieszankę warzywną i kwaszone ogórki. Kiszone potrawy najlepiej przygotować samemu i włączyć je na stałe do codziennej diety. Dzięki temu poprawimy kondycję zdrowotną całego organizmu i tym samym unikniemy wielu poważnych chorób.
A może kapusta i burak w jednym? W 3 litrowym słoju umieść pół posiekanej kapusty, 2 buraki pokrojone na plasterki oraz koper. Dodaj łyżkę gruboziarnistej soli i szklankę wody. Pozostaw do fermentacji na 2 tyg. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl