Trwa ładowanie...

Sfermentowane produkty, które uchronią cię przed wieloma chorobami

Chyba nie ma na świecie osoby, która nigdy nie skarżyłaby się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeżeli chcemy ich uniknąć i zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową wcale nie musimy sięgać po probiotyki w kapsułkach. Zdrowszym rozwiązaniem będzie włączenie do diety niektórych sfermentowanych produktów.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Kiszonki najlepsze na jelita

Żywność, która została poddana procesowi fermentacji usprawnia proces trawienny, dba o równowagę kwasowo-zasadową i prawidłową produkcję soku żołądkowego. Jedząc regularnie kiszonki, poprawimy funkcjonowanie układu pokarmowego, i tym samym zmniejszymy ryzyko rozwoju wielu chorób. Oto produkty, które warto na stałe włączyć do jadłospisu.

Kapusta kiszona

W kapuście kiszonej znajdziemy witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, magnez potas, żelazo wapń i jod. Jej obecność w codziennej diecie wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Kwas mlekowy, który powstaje na skutek fermentacji i rozkładu cukru sprawia, że kapusta kiszona wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit.

Kiszona kapusta zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka, owrzodzenia dwunastnicy i innych chorób układu pokarmowego. Poza tym jedzenie tej kiszonki podniesie naszą odporność na infekcje, obniży cholesterol i opóźni proces starzenia się organizmu.

Kwas buraczany

Napój z buraków pomaga nie tylko naszym jelitom i oczyszcza organizm z toksyn, ale także działa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, poprawia koncentrację, dodaje energii i zwiększa odporność. Po kwas buraczany powinny sięgać szczególnie osoby cierpiące na anemię i zaparcia.

Poza kwasem buraczanym i kapustą kiszoną warto również sięgnąć po mieszankę warzywną i kwaszone ogórki. Kiszone potrawy najlepiej przygotować samemu i włączyć je na stałe do codziennej diety. Dzięki temu poprawimy kondycję zdrowotną całego organizmu i tym samym unikniemy wielu poważnych chorób.

Mieszanka warzywna

A może kapusta i burak w jednym? W 3 litrowym słoju umieść pół posiekanej kapusty, 2 buraki pokrojone na plasterki oraz koper. Dodaj łyżkę gruboziarnistej soli i szklankę wody. Pozostaw do fermentacji na 2 tyg. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.