2 z 6Czytanie składów
Suszone owoce, chociaż wysokokaloryczne, powinny znaleźć się w naszej diecie. Przykładowo, już jedna garść rodzynek zawiera mnóstwo fosforu oraz jodu, a moreli – wapnia i boru.
Podczas zakupów warto jednak sprawdzić skład znajdujący się na opakowaniu suszonych owoców. Nie kierujmy się ceną – czasami tańsze produkty mogą mieć lepszy skład. Co powinno nas skusić? Brak informacji o tym, że owoce zostały siarkowane.
Dwutlenek siarki jest gazem o ostrym, duszącym zapachu. Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Właśnie dlatego niektóre owoce siarkuje się przed zapakowaniem i odesłaniem do sklepów. Bez tego związku w rodzynkach czy morelach może rozwijać się pleśń. A ta z kolei przyczynia się do rozwoju toksycznych substancji, które mogą być rakotwórcze.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Zalej wodą i nałóż na włosy. Będą błyszczące i puszyste