Silna broń w walce z rakiem jelita grubego. Zawiera cenny składnik

Czerwona porzeczka, znana również jako gatunek krzewu z rodziny agrestowatych, ma swoje korzenie w Europie Zachodniej. Ta roślina daje drobne, półprzezroczyste i błyszczące owoce, które są nie tylko atrakcyjne dla oka, ale także pełne zdrowotnych korzyści. Charakteryzują się one specyficznym, kwaskowatym smakiem, który jest jednym z ich najbardziej rozpoznawalnych cech.

Porzeczka na jelitaPorzeczka na jelita
Źródło zdjęć: © GettyImages

Niepozorne owoce pełne zdrowia

Czerwona porzeczka jest prawdziwym skarbem natury, zawiera bowiem wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród nich znajdują się:

  • witaminy C i K,
  • witaminy z grupy B,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • sód,
  • fosfor.

Ponadto, czerwona porzeczka jest bogata w antocyjany, błonnik i garbniki.

Możliwości wykorzystania czerwonej porzeczki w kuchni są praktycznie nieograniczone. Można z niej przygotować sok, syrop, nalewkę czy dżemy. Jest również doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, ciast, lodów, zdrowych koktajli i sałatek owocowych.

Suszone liście porzeczki

Suszone liście czerwonej porzeczki można wykorzystać do przygotowania leczniczego wywaru. Preparaty na bazie tych pysznych czerwonych owoców mają wiele prozdrowotnych właściwości:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • wzmacniają włosy i skórę,
  • podnoszą odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • łagodzą objawy grypy i przeziębienia.

Czerwona porzeczka zawiera substancje, które pomagają obniżyć wysoki cholesterol, chroniąc nasz organizm przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca. Regularne spożywanie owoców czerwonej porzeczki, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, opóźnia proces starzenia się organizmu i niszczy szkodliwe wolne rodniki.

Porzeczka na jelita

Czerwona porzeczka jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom, usprawnia pracę jelit, pomaga w eliminacji złogów pokarmowych, wspomaga rozwój mikroflory jelitowej i zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy. Regularne spożywanie czerwonej porzeczki obniża prawdopodobieństwo wystąpienia anemii, osteoporozy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Osoby cierpiące na problemy z wątrobą, zapalenie pęcherza moczowego, zgagę i niestrawność wywołaną niedoborem soków trawiennych powinny szczególnie zwrócić uwagę na czerwoną porzeczkę. Domowe specyfiki z czerwonej porzeczki mogą okazać się dla nich niezwykle pomocne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka