Trwa ładowanie...

Silna tarcza ochronna. Zapobiega zakrzepicy, działa przeciwnowotworowo

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 13.01.2023 15:34
Rośliny strączkowe chronią przed stanami zapalnymi
Rośliny strączkowe chronią przed stanami zapalnymi (Getty Images)

Powstające w naczyniach skrzepy krwi to pierwszy krok do zagrażających życiu chorób jak udar czy zatorowość płucna. Ich ryzyko można jednak zmniejszyć, stosując m.in. odpowiednią dietę. Warto do niej włączyć rośliny strączkowe, które są źródłem flawonoidów - jednych z najskuteczniejszych antyoksydantów.

spis treści

1. Rośliny strączkowe chronią naczynia

Powstające w naczyniach skrzepy krwi są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jeśli się oderwą i dotrą do mózgu, mogą doprowadzić do udaru. Z kolei jeśli zablokują dopływ krwi do płuc, dochodzi do zatorowości płucnej. To bezpośrednie stany zagrożenia życia, w których konieczna jest natychmiastowa pomoc.

Rośliny strączkowe są jednym ze źródeł flawonoidów
Rośliny strączkowe są jednym ze źródeł flawonoidów (Getty Images)
Zobacz film: "Flawonoidy na pobudzenie testosteronu"

Profilaktyka, w tym odpowiednia dieta, jest więc kluczowa, by ryzyko tworzenia się skrzepów było jak najniższe. W zmniejszeniu stanu zapalnego, który jest jednym z ''wyzwalaczy'' krzepnięcia krwi, mogą pomóc rośliny strączkowe.

To jedno ze źródeł bardzo korzystnych dla zdrowia flawonoidów, naturalnych związków, które mają m.in. działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

2. Nie tylko fasola

- Flawonoidy mogą zmniejszać stany zapalne, które prowadzą do tworzenia się skrzepów krwi - tłumaczy dietetyczka Nataly Komova.

- Jeśli nie lubisz roślin strączkowych, polecam inne źródła flawonoidów, takie jak owoce: jabłka, gruszki, cytrusy, wiśnie lub winogrona, czarna lub zielona herbata, orzechy - wylicza dietetyczka.

Radzi, by wybierać owoce cytrusowe:

  • cytryny,
  • limonki,
  • pomarańcze,
  • grejpfruty.

Z warzyw poleca:

  • szpinak,
  • jarmuż,
  • zieloną kapustę,
  • brukselkę,
  • brokuły.

3. Nadmiar flawonoidów może być szkodliwy

Mimo wielu zdrowotnych właściwości, flawonoidy mogą też zaszkodzić. Dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. W nadmiarze mogą zaburzać procesy metaboliczne i pracę tarczycy, a także wchodzić w interakcje z witaminą C, E i kwasem foliowym oraz zmniejszać wchłanianie antybiotyków.

Nie należy się jednak obawiać, że do takiego nadmiaru doprowadzi dieta. Chodzi tu o przesadzanie z suplementami diety.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze