Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Magdalena Kowalska

Skuteczność suplementów diety

Avatar placeholder
02.02.2020 17:11
Skuteczność suplementów diety
Skuteczność suplementów diety (123RF)

Suplementy diety są to poszczególne dodatkowe składniki odżywcze w postaci tabletek, kapsułek, proszków czy też płynów, które przyjmuje się jako uzupełnienie codziennej diety, co przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne lub stanowi uzupełnienie w deficytowe składniki mineralne lub witaminy.

spis treści

1. Rutyna

Rutyna jest związkiem pochodzenia roślinnego. Podstawowe jej działania to: poprawa elastyczności naczyń krwionośnych, uszczelnianie ich, aktywność antyoksydacyjna, a dzięki temu wymiatania wolnych rodników, które uszkadzają komórki organizmu, przyczyniając się do obniżonej odporności.

2. Witamina C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C ma bardzo szerokie spektrum działania. Warto wspomnieć, choć o kilku właściwościach tej witaminy tj.: aktywizacja systemu immunologicznego, niszczenie wirusów, skracanie czasu trwania infekcji górnych dróg oddechowych, podnoszenie odporności na zakażenia, uczestnictwo w produkcji hormonów zwalczających stres, ułatwianie gojenia się ran i złamań. Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla dzieci wynosi 25-35 mg, a dla dorosłych 40-60mg.

3. Cynk

Cynk jest aktywatorem wielu enzymów, niezbędnych do syntezy białek i kwasów nukleinowych, a tym samym warunkujący żywotność komórek całego organizmu. Jego korzystny wpływ stwierdzono szczególnie w przypadku zakażeń wirusowych, gdzie zwiększa poziom limfocytów T. Niedawno naukowcy dowiedli, że suplementacja cynku zmniejsza objawy ostrej biegunki i poprawia rokowanie w tej dolegliwości. Zalecane dzienne spożycie dla dzieci wynosi 7 mg, a dla dorosłych - 15 mg. Dawkowanie cynku jest ważne, ponieważ w zbyt dużych ilościach może obniżyć odporność, zamiast ją wzmocnić!

Zobacz film: "Cała prawda o multiwitaminach"

4. Selen

Selen to biopierwiastek zwiększający aktywność układu odpornościowego, prawdopodobnie dzięki stymulacji wytwarzania przeciwciał. Posiada także pewną aktywność antyoksydacyjną, a przez to wraz z innymi przeciwutleniaczami chroni serce przed działaniem wolnych rodników. Pomaga ponadto w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Zalecane dzienne spożycie dla dzieci wynosi 30 mcg, a dla dorosłych 70 mcg.

5. Wapń

Wapń pełni przede wszystkim funkcję budulcową i regulacyjną w organizmie, uczestniczy w przewodzeniu bodźców w układzie nerwowym, wpływa także na kurczliwość mięśnia sercowego. Zalecane dzienne spożycie - dla dzieci 600 mg, dla dorosłych 800 mg. Witaminy i minerały, takie jak: wapń, fosfor są niezbędne w budowaniu odporności.

6. Witamina E (tokoferol)

Tokoferol jest najważniejszym antyoksydantem), ponadto bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni erytrocyty przed przedwczesnym rozpadem. Innymi zastosowaniami są: leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8-13 mg na dobę.

7. Witamina A

Witamina A (retinol) również charakteryzuje się wszechstronnością w działaniu: odbiera bodźce wzrokowe w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych i prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. W ostatnich badaniach wykazano zmniejszenie umieralności w populacjach dzieci dotkniętych niedoborami witaminy A poprzez jej suplementację, co jest dowodem jej udziału w generowaniu prawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A jest określane na około 1 mg.

8. Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas eikozapentaenowy, kwas dekozaheksaenowy) należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skrócie NNKT – „niezbędnych”, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich wyprodukować. Najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są świeże ryby morskie, tj. halibut, makrela, łosoś, tuńczyk, owoce morza a także tłuszcz rybi, np. rekina. Kwasy tłuszczowe omega-3 doprowadzają do mobilizacji układu immunologicznego, co w efekcie pozwala wzmocnić odporność. Inne funkcje to: protekcyjna na układ krążenia, obniżanie ciśnienie tętnicze, korzystny wpływ na profil lipidowy, profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimera, zespół Parkinsona. Optymalne dzienne spożycie kwasów omega-3 dla dorosłych wynosi 1g.

9. Beta-karoten

β-Karotenjest bezpieczną odmianą karotenu, gdyż organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna. Bierze on udział w ochronie organizmu przed drobnoustrojami, ponadto ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz układu odpornościowego. W preparatach często podawany jest razem z witaminami E, D, B i wapniem.

10. Magnez

Pierwiastek ten jest składnikiem kości, obniża stopień uwodnienia koloidów komórkowych, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym. Zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę i chociaż w naturalnym środowisku bogato występuje w spożywanych pokarmach, jest go coraz mniej w wyniku nawożenia chemicznego gleby oraz stosowania nadmiernej ilości konserwantów żywności.

11. Koenzym Q10 (ubichinon)

Koenzym Q10 stosowany jest przede wszystkim w chorobach układu krążenia, poza tym w niedoborach immunologicznych lub w stanach, w których wskazane jest zwiększenie aktywności układu odpornościowego. Najważniejszym wskazaniem leczniczym dla koenzymu Q10 są: kardiomiopatie i niewydolność krążenia, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze. Naturalne przeciwutleniacze są niezbędne dla twojej odporności.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze