Trwa ładowanie...

Skutki stosowania acesulfamu K. To kolejny zamiennik cukru

Avatar placeholder
Klaudia Bąk 27.09.2021 15:28
szkodliwe działanie acesulfamu K
szkodliwe działanie acesulfamu K (123rf.com)

Zamienniki cukru w postaci sztucznych substancji słodzących weszły do powszechnego użycia. Obok aspartamu, w przemyśle spożywczym stosuje się też acesulfam K. Co to za substancja i jaki ma wpływ na nasze zdrowie?

spis treści

1. Słodzik E950

Ccesulfam K można znaleźć pod nazwą E950. Jest to związek chemiczny przypadkowo odkryty przez Karla Claussa Haralda Jensena. Substancja ma formę białego lub krystalicznego proszku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie działają na niego wysokie temperatury. Główną zaletą acesulfamu K jest jego słodki smak. Jest 200 razy słodszy niż sacharoza, a przy okazji nie ma żadnych kalorii. W przemyśle spożywczym stosowany jest jako słodzik i wzmacniacz zapachu.

2. Dopuszczony do obrotu

Asesulfam K został zarejestrowany przez Komisję Europejską i amerykańską Agencję Żywności i Leków, dopuszczony jest więc do użytku na terenie całej Unii Europejskiej. Nie ma jednoznacznych badań świadczących o jego szkodliwości.

Zobacz film: "Sztuczne słodziki zwiększają ryzyko choroby Alzheimera"

E950 jest całkowicie wchłaniany w przewodzie pokarmowym, nie ulega kumulacji i jest wydalany wraz z moczem. Bezpieczna dawka dzienna tej substancji wynosi 9-15 mg na kg masy ciała.

3. Gdzie go znajdziemy?

Acesulfam K ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne jest częściej wykorzystywany niż aspartam. Można go dodawać do wszystkich produktów przygotowywanych w wysokiej temperaturze, np. gotowych ciast i piewczywa. Ale to nie wszystko.

Sztuczne słodziki mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zobacz, jaki
Sztuczne słodziki mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zobacz, jaki [4 zdjęcia]

Po słodziki sięgamy zazwyczaj na diecie. Z powodzeniem mogą zastąpić cukier: są niskokaloryczne i nie

zobacz galerię

Słodzik ten znajdziemy również w napojach gazowanych, alkoholach, napojach owocowych, jogurtach, serkach homogenizowanych, marmoladach, dżemach, sosach do sałatek, mieszankach przypraw i płatkach śniadaniowych.

Dodaje się go również do gum do życia i past do mycia zębów.

4. Szkodliwość

Podobnie jak inne słodziki, acesulfam K wzbudza kontrowersje. Istnieją badania sugerujące, że związek ten może negatywnie wpływać na rozwój dziecka w łonie matki, a także powodować przedwczesny poród. Z tego względu zaleca się unikanie produktów z tym słodzikiem kobietom w ciąży.

Do produkcji acesulfamu K używa się m.in. chlorku metylenu, silnie rakotwórczego rozpuszczalnika. Kontakt z nim może wywoływać bóle głowy, zaburzenia pracy wątroby i nerek, problemy ze strony układu trawiennego i nerwowego, a także kłopoty ze wzrokiem.

Niewskazany jest także dla dzieci - może powodować u nich nadpobudliwość i choroby układu oddechowego, a także reakcje alergiczne.

W badaniach na zwierzętach odnotowano również przypadki chorób nowotworowych. Nadmierne spożycie acesulfamu K może też wpływać na podnoszenie poziomu glukozy we krwi, ale tylko w momencie, gdy był on już wysoki. Ponadto acesulfam K nie może być stosowany przez osoby chore na fenyloketonurię.

Sztuczne substancje słodzące zostały odkryte na przestrzeni kilkudziesięciu lat, dlatego trudno jest określić ich długofalowe działanie na organizm człowieka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

To cię zaciekawi:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze