Śledzie po japońsku - przepis, kalorie i wartości odżywcze
Śledzie po japońsku to tradycyjna potrawa, która cieszy się dużą popularnością także w Polsce. Jest łatwa do przygotowania i doskonale komponuje się z innymi przekąskami. Jak przygotować idealne śledzie po japońsku i dlaczego warto je jeść?
1. Czym są śledzie po japońsku?
Śledzie po japońsku to rybna przekąska imprezowa, która stała się w Polsce popularna szczególnie w czasach PRL-u. Zwykle pojawiają się w towarzystwie ogórków kiszonych, czasem także konserwowego groszku lub pokrojonych na drobno jabłek. Śledzie po japońsku podawane są także z jajkami na twardo, natką pietruszki oraz majonez.
Bardzo ważne jest odpowiednie wymoczenie śledzi przed przygotowaniem dania, ponieważ są one dość słone.
2. Śledzie po japońsku – kalorie i wartości odżywcze
Zwykle porcja śledzi po japońsku waży ok. 120 g. W 100 gramach zaś znajdziemy:
- 200 kalorii
- 8 g białka
- 17 g tłuszczu
- 5.5 g węglowodanów
- 2 g błonnika
Śledzie są bogatym źródłem witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawierają także spore ilości:
- fosforu
- miedzi
- witaminy B12
- witaminy D
- cynku
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na śledzie po japońsku
Aby zrobić pyszne, tradycyjne śledzie po japońsku, należy przygotować:
- 3 matiasy
- 3 ugotowane na twardo jajka
- niewielką cebulę
- kawałek jabłka
- groszek konserwowy (ok. 20 g)
- 3 kiszone ogórki
- 2 łyżki majonezu
- pieprz i sól
Matiasy należy wcześniej wymoczyć w wodzie lub w mleku przez kilka godzin. Po tym czasie należy je dokładnie osuszyć i przekroić na pół. Jabłko i ogórki kiszone należy pokroić na dość drobną kostkę, a groszek dobrze odcedzić z zalewy.
Ugotowane jajka także należy przekroić na pół, a cebulę pokroić w drobną kostkę lub piórka. Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem i wyłożyć na talerz lub półmisek.
Na mieszance należy ułożyć połówki jajek, które wcześniej należy zawinąć w śledzie. Tak przygotowaną potrawę wystarczy udekorować majonezem i natką pietruszki.