Śledzie po japońsku - przepis, kalorie i wartości odżywcze

Śledzie po japońsku to tradycyjna potrawa, która cieszy się dużą popularnością także w Polsce. Jest łatwa do przygotowania i doskonale komponuje się z innymi przekąskami. Jak przygotować idealne śledzie po japońsku i dlaczego warto je jeść?

Śledzie po japońsku to tradycyjna potrawa, która cieszy się dużą popularnością także w PolsceŚledzie po japońsku to tradycyjna potrawa, która cieszy się dużą popularnością także w Polsce
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Czym są śledzie po japońsku?

Śledzie po japońsku to rybna przekąska imprezowa, która stała się w Polsce popularna szczególnie w czasach PRL-u. Zwykle pojawiają się w towarzystwie ogórków kiszonych, czasem także konserwowego groszku lub pokrojonych na drobno jabłek. Śledzie po japońsku podawane są także z jajkami na twardo, natką pietruszki oraz majonez.

Bardzo ważne jest odpowiednie wymoczenie śledzi przed przygotowaniem dania, ponieważ są one dość słone.

Śledzie po japońsku – kalorie i wartości odżywcze

Zwykle porcja śledzi po japońsku waży ok. 120 g. W 100 gramach zaś znajdziemy:

Kolorowa śledziowa sałatka. Smakuje nie tylko od święta

  • 200 kalorii
  • 8 g białka
  • 17 g tłuszczu
  • 5.5 g węglowodanów
  • 2 g błonnika

Śledzie są bogatym źródłem witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawierają także spore ilości:

  • fosforu
  • miedzi
  • witaminy B12
  • witaminy D
  • cynku

Przepis na śledzie po japońsku

Aby zrobić pyszne, tradycyjne śledzie po japońsku, należy przygotować:

  • 3 matiasy
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • niewielką cebulę
  • kawałek jabłka
  • groszek konserwowy (ok. 20 g)
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz i sól

Matiasy należy wcześniej wymoczyć w wodzie lub w mleku przez kilka godzin. Po tym czasie należy je dokładnie osuszyć i przekroić na pół. Jabłko i ogórki kiszone należy pokroić na dość drobną kostkę, a groszek dobrze odcedzić z zalewy.

Ugotowane jajka także należy przekroić na pół, a cebulę pokroić w drobną kostkę lub piórka. Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem i wyłożyć na talerz lub półmisek.

Na mieszance należy ułożyć połówki jajek, które wcześniej należy zawinąć w śledzie. Tak przygotowaną potrawę wystarczy udekorować majonezem i natką pietruszki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka