Trwa ładowanie...

Śledzie po japońsku - przepis, kalorie i wartości odżywcze

Śledzie po japońsku to tradycyjna potrawa, która cieszy się dużą popularnością także w Polsce. Jest łatwa do przygotowania i doskonale komponuje się z innymi przekąskami. Jak przygotować idealne śledzie po japońsku i dlaczego warto je jeść?

Zobacz film: "Kolorowa śledziowa sałatka. Smakuje nie tylko od święta"

spis treści

1. Czym są śledzie po japońsku?

Śledzie po japońsku to rybna przekąska imprezowa, która stała się w Polsce popularna szczególnie w czasach PRL-u. Zwykle pojawiają się w towarzystwie ogórków kiszonych, czasem także konserwowego groszku lub pokrojonych na drobno jabłek. Śledzie po japońsku podawane są także z jajkami na twardo, natką pietruszki oraz majonez.

Bardzo ważne jest odpowiednie wymoczenie śledzi przed przygotowaniem dania, ponieważ są one dość słone.

2. Śledzie po japońsku – kalorie i wartości odżywcze

Zwykle porcja śledzi po japońsku waży ok. 120 g. W 100 gramach zaś znajdziemy:

  • 200 kalorii
  • 8 g białka
  • 17 g tłuszczu
  • 5.5 g węglowodanów
  • 2 g błonnika

Śledzie są bogatym źródłem witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawierają także spore ilości:

  • fosforu
  • miedzi
  • witaminy B12
  • witaminy D
  • cynku

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Przepis na śledzie po japońsku

Aby zrobić pyszne, tradycyjne śledzie po japońsku, należy przygotować:

  • 3 matiasy
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • niewielką cebulę
  • kawałek jabłka
  • groszek konserwowy (ok. 20 g)
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz i sól

Matiasy należy wcześniej wymoczyć w wodzie lub w mleku przez kilka godzin. Po tym czasie należy je dokładnie osuszyć i przekroić na pół. Jabłko i ogórki kiszone należy pokroić na dość drobną kostkę, a groszek dobrze odcedzić z zalewy.

Ugotowane jajka także należy przekroić na pół, a cebulę pokroić w drobną kostkę lub piórka. Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem i wyłożyć na talerz lub półmisek.

Na mieszance należy ułożyć połówki jajek, które wcześniej należy zawinąć w śledzie. Tak przygotowaną potrawę wystarczy udekorować majonezem i natką pietruszki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.