Słonecznik bulwiasty (topinambur) – właściwości, cena, gdzie kupić topinambur
Słonecznik bulwiasty, znany też jako topinambur, to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, jednak dzisiaj znany jest na wszystkich kontynentach. Jej bulwy są cenione w kuchni nie tylko ze względu na charakterystyczny smak, ale też właściwości prozdrowotne.
1. Słonecznik bulwiasty – uprawa
Słonecznik bulwiasty bywa uprawiany nie tylko ze względu na jadalne bulwy. To roślina o szerokim spectrum zastosowań. Wykorzystuje się ją jako roślinę pastewną i ozdobną. Ma też duży potencjał produkcyjny zielonej biomasy.
Uprawa słonecznika bulwiastego nie jest trudna. Gatunek ten nie jest wymagający, intensywnie się rozprzestrzenia. Z tego powodu widzi się w nim zagrożenie dla gatunków rodzimych i postuluje zaniechanie jego uprawy na określonych terenach, zwłaszcza usytuowanych w pobliżu wód i lasów.
2. Słonecznik bulwiasty – właściwości
Topinambur jest źródłem węglowodanów, zawiera zwłaszcza duże ilości inuliny, która jest jednym z naturalnych prebiotyków.
Wspomaga wzrost korzystnej flory bakteryjnej jelit, poprawia też wchłanianie wapnia z układu pokarmowego. Inulina stosowana jest również w dietetyce jako środek wspomagający odchudzanie.
Słonecznik bulwiasty stanowi również źródło witamin z grupy B, które odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dostarcza również więcej żelaza niż popularne w Polsce ziemniaki.
W ich składzie obecne są również inne minerały, by wspomnieć choćby o potasie, magnezie oraz miedzi. Topinambur jest ponadto źródłem białka w diecie.
Słonecznik bulwiasty niezbyt często pojawia się w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest stanowi ciekawe urozmaicenie diety.
Ze względu na wspomnianą inulinę, jest polecany diabetykom. Pomaga uregulować glikemię, zmniejsza też insulinooporność. Wpisuje się też w profilaktykę miażdżycy, m.in. dzięki inulinie, mającej zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Dostarcza potas, niezbędny w regulacji ciśnienia tętniczego.
Włączenie słonecznika bulwiastego do diety pomoże również zminimalizować problem zaparć i wzdęć.
Przyspieszy też perystaltykę jelit, dzięki czemu układ pokarmowy będzie działać sprawniej. Pozwoli to zapobiec chorobom jelita grubego, a tym samym zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej tego fragmentu przewodu pokarmowego.
Topinambur ułatwia ponadto przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza oraz wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksycznych związków.
Jest też strażnikiem szczupłej sylwetki, za co odpowiada obecny w słoneczniku bulwiastym błonnik. Pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na długi czas. Może też być obecny w diecie chorych na fenyloketonurię.
Pozytywny wpływ na organizm ma również sok ze słonecznika bulwiastego. Jego spożywanie poleca się przede wszystkim w eliminacji objawów łuszczycy, owrzodzeń i oparzeń. Pomaga też w leczeniu hemoroidów.
3. Słonecznik bulwiasty – gdzie kupić topinambur?
Słonecznik bulwiasty można kupić świeży. Jest dostępny w niemal każdym większym sklepie. Spożywa się go po upieczeniu, ugotowaniu lub smażeniu. W takiej formie jest dobrym dodatkiem do sałatek lub zdrową przekąską. Topinambur może być również marynowany oraz kiszony.
4. Słonecznik bulwiasty – cena
Za kilogram topinamburu w jakości eko zapłacić trzeba ok. 16 zł. O połowę tańszy jest słonecznik bulwiasty pochodzący z upraw konwencjonalnych.