Trwa ładowanie...

Słonecznik bulwiasty (topinambur) – właściwości, cena, gdzie kupić topinambur

Słonecznik bulwiasty, znany też jako topinambur, to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, jednak dzisiaj znany jest na wszystkich kontynentach. Jej bulwy są cenione w kuchni nie tylko ze względu na charakterystyczny smak, ale też właściwości prozdrowotne.

Zobacz film: "Przepisy Joli polecają prostą sałatkę z gruszką i boczkiem"

spis treści

1. Słonecznik bulwiasty – uprawa

Słonecznik bulwiasty bywa uprawiany nie tylko ze względu na jadalne bulwy. To roślina o szerokim spectrum zastosowań. Wykorzystuje się ją jako roślinę pastewną i ozdobną. Ma też duży potencjał produkcyjny zielonej biomasy.

Uprawa słonecznika bulwiastego nie jest trudna. Gatunek ten nie jest wymagający, intensywnie się rozprzestrzenia. Z tego powodu widzi się w nim zagrożenie dla gatunków rodzimych i postuluje zaniechanie jego uprawy na określonych terenach, zwłaszcza usytuowanych w pobliżu wód i lasów.

2. Słonecznik bulwiasty – właściwości

Topinambur jest źródłem węglowodanów, zawiera zwłaszcza duże ilości inuliny, która jest jednym z naturalnych prebiotyków.

Wspomaga wzrost korzystnej flory bakteryjnej jelit, poprawia też wchłanianie wapnia z układu pokarmowego. Inulina stosowana jest również w dietetyce jako środek wspomagający odchudzanie.

Słonecznik bulwiasty stanowi również źródło witamin z grupy B, które odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dostarcza również więcej żelaza niż popularne w Polsce ziemniaki.

W ich składzie obecne są również inne minerały, by wspomnieć choćby o potasie, magnezie oraz miedzi. Topinambur jest ponadto źródłem białka w diecie.

Słonecznik bulwiasty niezbyt często pojawia się w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest stanowi ciekawe urozmaicenie diety.

Ze względu na wspomnianą inulinę, jest polecany diabetykom. Pomaga uregulować glikemię, zmniejsza też insulinooporność. Wpisuje się też w profilaktykę miażdżycy, m.in. dzięki inulinie, mającej zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Dostarcza potas, niezbędny w regulacji ciśnienia tętniczego.

Włączenie słonecznika bulwiastego do diety pomoże również zminimalizować problem zaparć i wzdęć.

Przyspieszy też perystaltykę jelit, dzięki czemu układ pokarmowy będzie działać sprawniej. Pozwoli to zapobiec chorobom jelita grubego, a tym samym zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej tego fragmentu przewodu pokarmowego.

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę [11 zdjęć]

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym...

zobacz galerię

Topinambur ułatwia ponadto przyswajanie wapnia, magnezu i żelaza oraz wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksycznych związków.

Jest też strażnikiem szczupłej sylwetki, za co odpowiada obecny w słoneczniku bulwiastym błonnik. Pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na długi czas. Może też być obecny w diecie chorych na fenyloketonurię.

Pozytywny wpływ na organizm ma również sok ze słonecznika bulwiastego. Jego spożywanie poleca się przede wszystkim w eliminacji objawów łuszczycy, owrzodzeń i oparzeń. Pomaga też w leczeniu hemoroidów.

3. Słonecznik bulwiasty – gdzie kupić topinambur?

Słonecznik bulwiasty można kupić świeży. Jest dostępny w niemal każdym większym sklepie. Spożywa się go po upieczeniu, ugotowaniu lub smażeniu. W takiej formie jest dobrym dodatkiem do sałatek lub zdrową przekąską. Topinambur może być również marynowany oraz kiszony.

4. Słonecznik bulwiasty – cena

Za kilogram topinamburu w jakości eko zapłacić trzeba ok. 16 zł. O połowę tańszy jest słonecznik bulwiasty pochodzący z upraw konwencjonalnych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.