Słonina - kalorie, wartości odżywcze, wykorzystanie
Słonina to część podskórna świni, na którą składa się praktycznie tylko tkanka tłuszczowa. Uważana jest za niezdrową i nie zalecana przez dietetyków. Jednak słonina w umiarkowanych ilościach może pomóc w uzupełnieniu niektórych niedoborów witamin, a spożywana rozsądnie nie zaszkodzi organizmowi. Jak wybrać dobrą słoninę i jak często po nią sięgać?
1. Czym jest słonina?
Słonina to gruba, podskórna tkanka tłuszczowa, pozyskiwana z grzbietu, tułowia lub boków świni. Najlepszej jakości jest ta od dorosłych osobników, niemniej w większości przypadków pozyskuje się ją od świń, które mają około roku lub mniej.
Występuje w postaci grubych płatów, sprzedawana w większych lub mniejszych kawałkach. W sklepach można spotkać także słoninę pokrojoną na drobno i zamkniętą próżniowo.
Słonina może być surowa, wędzona, a także występować w wersji konserwowej czy solonej.
2. Kalorie i wartości odżywcze w słoninie
Słonina w 100 gramach ma aż 800 kalorii, w tym:
- 89 g tłuszczu
- 2 g białka
Szacuje się, że jeden plaster słoniny waży ok. 15 g i ma 120 kalorii. Zawiera niewielkie ilości białka, ale jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w odpowiednich ilościach mogą wpływać na organizm pozytywnie.
Słonina zawiera także w sobie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminę A, D, E oraz K. Jednocześnie jest źródłem kwasu palmitynowego, który reguluje układ hormonalny.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Jednocześnie w słoninie znajduje się mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą negatywnie wpływać na poziom cholesterolu oraz cały układ sercowo-naczyniowy. Nie należy więc przesadzać z jej ilością, ale spożywana raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi.
3. Jak rozpoznać dobrą słoninę?
Słonina dobrej jakości ma jasny kolor (biały lub kremowy) i pochodzi od małych, lokalnych dostawców. Najlepiej, jeśli pochodzi od dorosłych świń (ok. dwuletnich), które są karmione naturalnymi paszami. Dobra słonina nie powinna mieć żółtych przebarwień ani widocznych fragmentów kości. Musi mieć też neutralny zapach, bez oznak jełczenia.
4. Co zrobić ze słoniny?
Najczęściej słoninę przetapia się, aby zrobić smalec, który później wykorzystuje się na kanapkach. Pokrojona w kosteczkę może zmienić się w pyszną omastę do pierogów, kopytek czy klusek lanych. Niektórzy wykorzystują słoninę do smażenia naleśników czy racuchów.