Słowa kardiochirurga nim wstrząsnęły. Natychmiast odstawił ten produkt

Amerykański podróżnik zjeździł cały świat, aby dowiedzieć się, co wydłuża nasze życie. Po latach znajomy kardiochirurg powiedział mu o pewnym nawyku żywieniowym, który sprawia, że tętnice są silne i sprężyste, a to przekłada się na długość życia. Od tamtego czasu mężczyzna unika mięsa.

Lekarz przekonał podróżnika, aby nie jadł mięsaLekarz przekonał podróżnika, aby nie jadł mięsa
Źródło zdjęć: © Instagram @danbuettner
Maciej Rugała

Podróżuje, aby rozszyfrować długowieczność

Podróżuje po całym świecie, aby rozwikłać tajemnicę długowieczności. Dan Buettner to amerykański pisarz i dokumentalista. Miejsca, do których trafia w czasie swoich wojaży, nazywane są Niebieskimi Strefami. Są to miejscowości, w których żyje najwięcej stulatków. Należą do nich m.in. Sardynia, Okinawa czy grecka Ikaria.

Publicysta swoje spostrzeżenia spisał w artykule pt. "The secrets of living longer" opublikowanym na łamach "National Geographic". Wydał także kilka książek, które okazały się bestsellerami "New York Timesa".

W wywiadzie dla amerykańskiego "Insider" podzielił się ostatnio faktem na temat swojej diety. Wyznał, że pochodzi z domu, gdzie obiad musi zawierać najczęściej mięso i ziemniaki. On jednak wraz z wiekiem odszedł od tej reguły. To za sprawą rozmowy z kardiochirurgiem, który twierdził, że podczas jego praktyki zawodowej naczynia pacjentów znacznie się różniły. Ilekroć operował wegetarian, ich tętnice były mocne i elastyczne, o gładkiej ścianie, zaś tętnice osób jedzących mięso - bardziej kruche i ze zmianami miażdżycowymi. Te słowa wstrząsnęły podróżnikiem. Spostrzeżenie kardiochirurga mogło być faktycznie trafne, bo sam żył 104 lat, będąc wegetarianinem.

Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty

Wykluczenie mięsa wydłuża życie?

Niejednokrotnie wydawcy książek Dana zachęcali go do zamieszczania przepisów na dania mięsne, aby podnieść sprzedaż. On jednak zawsze odmawiał, trzymając się wiernie zasad stronienia od pokarmów mięsnych.

Według podróżnika blisko 90 proc. codziennej diety mieszkańców Niebieskich Stref to żywność roślinna, która w dodatku zawiera dużo węglowodanów złożonych zamiast prostych. Aby dania te lepiej smakowały, mieszkańcy tych terenów nauczyli się właściwie je doprawiać. Tajemnicą ma być smak umami, który najczęściej utożsamiamy ze smakiem mięsa i wędlin, jednak charakteryzuje też pomidory, parmezan i grzyby. Ich uwzględnienie w jadłospisie ułatwi ograniczenie w nim wkładu mięsa.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka