Trwa ładowanie...

Smarujesz sią chleb? Może doprowadzić do zawału, udaru i miażdżycy

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 29.07.2023 17:00
Najgorszy dodatek do chleba?
Najgorszy dodatek do chleba? (Getty Images)

Po latach świetności masła do łask ponownie wracają margaryny, a na sklepowych półkach można zobaczyć zatrzęsienie tego typu produktów do smarowania pieczywa. Czym się kierować przy wyborze - ceną, a może wyglądem? W opakowaniu czy kostce? Tylko jeden rodzaj margaryny nie sprzyja miażdżycy i nie zwiększa ryzyka zawału serca lub udaru mózgu.

spis treści

1. Twarda czy miękka? Tylko jedna nadaje się do spożycia

Margaryna, znana i często wybierana przez konsumentów alternatywa dla masła, jest produktem spożywczym, który składa się z różnych składników. Wśród nich znajdują się tłuszcze roślinne, mleko, woda, barwniki, ulepszacze smaku oraz lecytyna. Warto jednak zwrócić uwagę, że niektóre margaryny mogą zawierać duże ilości kwasów tłuszczowych trans.

W sklepach możemy znaleźć tzw. margaryny twarde oraz miękkie
W sklepach możemy znaleźć tzw. margaryny twarde oraz miękkie (Pixabay)
Zobacz film: "Jak długo przechowywać masło poza lodówką?"

Te związki chemiczne mają zdolność do podnoszenia stężenia złego cholesterolu LDL we krwi, jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu HDL. Takie zaburzenie gospodarki lipidowej może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Warto podkreślić, że ilość szkodliwych tłuszczów zawartych w margarynie jest uzależniona od procesu jej produkcji.

Wśród różnorodnej oferty sklepów spożywczych, klienci mogą natknąć się na margaryny miękkie oraz margaryny twarde. Margaryna miękka, najczęściej oferowana w plastikowych opakowaniach, jest utwardzana za pomocą metody enzymatycznej. Dzięki temu zawiera niewielką ilość tłuszczów trans. Z drugiej strony, w procesie produkcji margaryn twardych, sprzedawanych w formie kostek, wykorzystuje się uwodornienie olejów. To sprawia, że te produkty są bogate w niezdrowe kwasy tłuszczowe.

2. Takiej margaryny nie wybieraj

Z tego powodu margaryna w kostce nie jest polecana do smarowania pieczywa. Zaleca się jej użycie jedynie do pieczenia. Najzdrowszym wyborem będą te produkty, które zawierają informację na opakowaniu o obecności tłuszczów trans. Najlepiej byłoby, gdyby margaryna zawierała mniej niż jeden gram izomerów trans na 100 gramów produktu.

Warto również zaznaczyć, że margaryna jest produktem o wysokiej kaloryczności. Dlatego osoby zmagające się z nadwagą czy otyłością powinny ograniczyć jej spożycie do minimum. Jeśli jednak zdecydujemy się na użycie margaryny w naszej kuchni, powinniśmy wybrać tę, która zawiera jak najwięcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Te zdrowe tłuszcze mają zdolność do blokowania wchłaniania cholesterolu do naszego organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze