Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej
Wszyscy jak mantrę powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To prawda, ale tylko wtedy, gdy składniki, z których przygotowujemy pyszne poranne danie są wartościowe i zapewniają energię na resztę dnia.
Zamiast więc sięgać po słodkie płatki śniadaniowe z mlekiem lub drożdżówkę, wybierzmy raczej takie danie, które nie tylko sprawi, że będziemy mieć ochotę na rozpoczęcie nowego dnia, ale spowoduje, że do lunchu i obiadu nie zaznamy uczucia głodu.
1. Zmora dzieciństwa
Owsianka – jedni nie cierpią jej z powodu przykrych wspomnień z najmłodszych lat życia, inni nie wyobrażają sobie dnia bez miseczki wypełnionej zdrowymi płatkami.
Badania opublikowane w "Annals of Nutrition & Metabolism" pokazały, że wybór owsianki na śniadanie sprawia, iż na obiad zjemy o 30 proc. mniej pożywienia. Jak to zbadano?
2. Eksperymenty nad owsianką
Naukowcy podzielili 36 mężczyzn i kobiet na trzy grupy po 12 osób. Jednej grupie zalecili zjadanie na śniadanie płatków owsianych, drugiej – płatków kukurydzianych. Ostatania grupa miała całkowicie pomijać poranny posiłek.
Przez kolejne trzy godziny badani byli pytani o swoje odczucie głodu, pobierano też od nich próbki krwi, aby śledzić poziom glukozy i insuliny. Następnie podano im lunch w płynnej postaci, który mieli pić dopiero, gdy odczują głód.
Grupa, która zjadła płatki owsiane na śniadanie była nie tylko mniej głodna przez cały poranek, ale też skonsumowała o ok. 31 proc. mniej kalorii w czasie obiadu, mimo że najbardziej kaloryczne śniadanie spożyła grupa, która jadła płatki kukurydziane.
Czego to dowodzi? Owsianka zatrzymuje się w żołądku na dłużej, prawdopodobnie z powodu dużej zawartości błonnika. Niestety płatki kukurydziane są ubogie w ten składnik.
3. Płatki owsiane a pełny żołądek
Skąd to wiadomo? Do miseczki z owsianką i płatkami kukurydzianymi badacze wrzucili tabletkę przeciwbólową i mierzyli poziom paracetamolu we krwi.
W ten sposób sprawdzali, jak długo paracetamol, a wraz z nim jedzenie, zatrzymał się w żołądkach uczestników. Okazało się, że jego poziom w grupie „owsiankowej” osiągnął szczyt znacznie później niż w innych grupach.
Naukowcy dali nam więc kolejny argument przekonujący do jedzenia owsianki. Zaskakujące w przeprowadzonym badaniu było jednak to, że osoby, które spożywały płatki kukurydziane na śniadanie, przyjmowały tyle samo kalorii, co osoby z grupy, która nie jadła śniadania.
Taki wynik tłumaczą tym, że płatki kukurydziane mają mało błonnika i spożywane razem z mlekiem prowadzą do szybkiego skoku poziomu cukru we krwi. Spada on równie szybko, co z kolei powoduje powstawanie uczucia głodu.