Śniadanie obniżające ciśnienie krwi. Zobacz, jakie produkty włączyć do diety
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nie trzeba nikogo przekonywać. Pierwszy posiłek pobudza organizm i dostarcza nam energii na cały poranek. Ze śniadania nie powinni rezygnować nadciśnieniowcy. Odpowiednio dobrane pomoże im w walce z wysokim ciśnieniem.
1. Obfite śniadanie
Naukowcy z uniwersytetów w Cambridge i Londynie przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad tysiąca osób. Podzielili je na 5 grup jako kryterium przyjmując ilość kilokalorii spożywanych w godzinach porannych. Okazuje się, że osoby, które jadły najbardziej kaloryczne śniadanie miały o 30 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia nadciśnienia niż badani, którzy jedli mało kaloryczny posiłek.
Według naukowców dostarczenie większej ilości kalorii, rano przekłada się na ich lepsze zużycie w ciągu dnia.
2. Odpowiednie pierwiastki
Śniadanie powinno być nie tylko obfite, ale też odpowiednio skomponowane. Jest to ważne, szczególnie jeśli borykamy się z podwyższonym ciśnieniem. Nadciśnieniowcy powinni wykluczyć ze swojej diety słodkie i słone przekąski (paluszki, krakersy, chipsy, ale także ogórki w zalewie), a zamiast tego postawić na produkty bogate w potas i magnez.
Najgorszym wyborem na śniadanie dla nadciśnieniowca są także produkty tłuste: masło, tłuste mięsa, sery, twaróg i mleko o wysokiej zawartości tłuszczu. Przy problemach z ciśnieniem należy także unikać białego pieczywa.
Według dietetyka Shilpy Arora, spożywanie na śniadanie produktów bogatych w te dwa pierwiastki jest bardzo istotne w profilaktyce leczenia nadciśnienia. Potas, sód, magnez i wapń to główne elektrolity znajdujące się w komórkach. Potas ze względu na swoje antagonistyczne działanie do sodu, pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia we krwi. W czasach kiedy spożywamy zbyt dużo soli, warto do swojej diety włączać produkty bogate właśnie w potas.
3. Co jeść na śniadanie?
Osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny włączyć do swojej diety produkty pełnoziarniste, sezonowe owoce i warzywa, orzechy, warzywa strączkowe, nabiał i ryby. Dobrym wyborem będzie owsianka przygotowana z płatków górskich, mleka (krowiego lub roślinnego) z dodatkiem sezonowych owoców. Energii dostarczy też omlet ze szpinakiem albo zielonym groszkiem. Możemy też przygotować naleśniki z mąki pełnoziarnistej z twarożkiem i owocami lub w wersji wytrawnej z zielonymi warzywami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl