Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Sód w organizmie

Avatar placeholder
Mgr Aneta Kościołek 15.12.2016 10:58
Sód w organizmie
Sód w organizmie

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Reguluje gospodarkę wodną organizmu. Jego niedobór powoduje zaburzenia pracy serca oraz odwodnienie organizmu. Natomiast nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego.

1. Rola sodu w organizmie

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do życia, ponieważ pełni wiele funkcji. Przede wszystkim reguluje gospodarkę wodną organizmu. Odpowiada za stan uwodnienia komórek i tkanek oraz odgrywa istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniej pobudliwości komórek nerwowych oraz mięśniowych. Razem z potasem jest odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia osmotycznego we krwi. Chroni organizm przed nadmierną utratą płynów.

Niedobór sodu (hiponatremia) w organizmie jest najczęściej spowodowany biegunką lub wymiotami. Duża utrata jonów sodu następuje z potem, zwłaszcza podczas pracy fizycznej w upalne dni. Hiponatremia objawia się zaburzeniami pracy serca, następują skurcze mięśni, bóle i zawroty głowy, a nawet utrata przytomności. Długotrwały niedobór sodu może prowadzić do śmierci. Z kolei nadmiar sodu w organizmie zwiększa ciśnienie tętnicze krwi, stanowi bezpośrednią przyczynę obrzęków, które są spowodowane przewodnieniem komórek.

ProduktZawartość sodu w mg/100 gProduktZawartość sodu w mg/100 g
Mleko 3,2%44Polędwica sopocka748
Kefir38Kasza gryczana5
Ser gouda898Ryż brązowy10
Ser feta1100Chleb żytni456
Ser twarogowy41Jabłko2
Kurczak61Pomarańcza3
Wątróbka kurczaka89Paluszki1093
Parówki889Sezamki84

Główne źródło sodu w organizmie stanowią produkty wysoko przetworzone (zupy z torebki, gotowe dania), przyprawy typu Vegeta, kostki bulionowe, sery żółte, wędliny, pasztety, parówki.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Nadciśnienie tętnicze

Osoby cierpiące z powodu nadciśnienia tętniczego powinny stosować dietę ubogosodową, tzw. DASH. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że dieta zawierająca około 6 g soli kuchennej, czyli około 2,4 g sodu, powoduje zmniejszenie ciśnienia skurczowego o 2,2 mmHg, a rozkurczowego o 0,1 mmHg. Ograniczenie ilości soli w diecie przynosi większe korzyści, gdy równocześnie następuje zwiększenie ilości potasu i magnezu, czyli produktów w nie bogatych: banany, pomidory, orzechy, kasza gryczana, ryż brązowy. Ponadto wykazano, że dieta zawierająca spore ilości soli kuchennej prowadzi także do wielu zaburzeń metabolicznych, w tym insuliooporności, podwyższenia cholesterolu we krwi. Dlatego też stosowanie diety DASH nie tylko zapobiega nadciśnieniu, ale również cukrzycy i zaburzeniom lipidowym. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest najczęstszą przyczyną udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego, które bezpośrednio zagrażają życiu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze