Mikstura z jarzębiny dobra na przeziębienie. Dodatkowo wzmocni serce oraz pomoże na ból nerek i wątroby
Czerwona jarzębina zawiera ogromne ilości witaminy C. Dzięki temu ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniu. Owoce jarzębiny są chętnie używane w kuchni. Przepisy na przetwory i mikstury z ich wykorzystaniem stają się coraz bardziej popularne.
W Polsce jarzębina kojarzy się raczej z pożywieniem dla ptaków i robieniem sobie koralików. Prawdą jest, że owoce jarzębiny są bardzo kwaśne, ale doskonale nadają się do przygotowywania przetworów i soków.
Na smak owoców jarzębiny mają wpływ jesienne przymrozki, które powodują, że owoce stają się mniej cierpkie. Warto je zbierać dosyć szybko, kiedy jeszcze dojrzewają. Po zebraniu można przechowywać je w domowej zamrażarce.
Zobacz także:
Przed zerwaniem, owoce warto spróbować. Czyni się to po to, aby wybrać te najlepszej jakości. Pamiętać jednak należy, aby nie jadać ich na surowo w dużej ilości. Jarzębina zawiera sorbinę, która odpowiada za ich gorzki i cierpki smak. Kwas parasorbinowy w większej ilości jest trujący. Może wywołać zatrucie pokarmowe, biegunkę i wymioty. Wystarczy zatem tylko polizać rozgnieciony owoc, aby przekonać się o jego walorach smakowych.
1. Jakie właściwości zdrowotne posiadają owoce jarzębiny?
Jarzębina zawiera aż trzy razy więcej witaminy C niż np. pomarańcze. Inną zaletą przetworów z jarzębiny jest duża odporność na obróbkę w wysokich temperaturach, dzięki czemu zachowują w ogromnej mierze swoje właściwości.
Owoce jarzębiny są także bogate w karotenoidy, które chronią nasze oczy oraz skórę. Zawierają także spore ilości witaminy K, witamin z grupy B, PP, a także składniki mineralne takie jak potas, sód, magnez i miedź.
Są także źródłem polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami. Dzięki temu opóźniają proces starzenia się oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na różne choroby cywilizacyjne, np. nowotwory. Dodatkowo są bogate w kwasy organiczne, pektyny, flawonoidy, antocyjany, garbniki i cukry.
Te wszystkie właściwości sprawiają, że przetwory z jarzębiny są doskonałe nie tylko na przeziębienia, ale także skutecznie pomagają w innych dolegliwościach. Między innymi na bóle nerek, wątroby, czy też wzmacniają serce.
Jak wykorzystać je przy wyżej wymienionych dolegliwościach?
W przypadku bólu nerek oraz wątroby, należy zjadać 2 razy dziennie łyżkę suszonych lub zmielonych owoców jarzębiny. Po ich spożyciu, popić szklanką wody.
Aby wzmocnić serce, dobrze jest pić wywar z owoców jarzębiny. Jak przygotować taki wywar? Potrzebne jest 200 ml wody, do której wsypać należy 2 łyżki suszonych owoców. Ostatnim krokiem jest gotowanie tej mieszanki przez około pół godziny. Przygotowany w ten sposób wywar, powinno się pić trzy razy dziennie, po pół szklanki.
2. Fińska mikstura z jarzębiny
Finowie znają wiele przepisów, które pozwalają na wykorzystanie owoców jarzębiny w kuchni. Oto jeden z ich sposobów przygotowania mikstury, która jest idealna na wzmocnienie organizmu i pozbycie się przeziebienia.
Potrzebne składniki: około 2 kg owoców jarzębiny, 1 kg cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego, przegotowana woda.
W pierwszej kolejności należy zebrane owoce jarzębiny nieco rozgnieść w garnku lub innym, większym pojemniku. Jarzębina powinna wówczas puścić sok. Do garnka wsypujemy cukier oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego. Następnie należy zalać wszystko przegotowaną wodą oraz dokładnie wymieszać.
Można użyć zarówno zimnej, jak i gorącej wody. Gorąca woda sprawi, że uwolni się więcej smaku z owoców, natomiast zimna pozwoli zachować w nich więcej witamin. Garnek w takim stanie pozostawia się na około dobę, najlepiej w temperaturze pokojowej lub na zewnątrz.
Ostatnim krokiem jest przelanie zawartości garnka przez sito do butelek lub plastikowych pojemników. Powstałą w ten sposób miksturę wstawia się do zamrażarki. Gdy tylko poczujesz się osłabiony, możesz sięgnąc po butelkę z pysznym sokiem. Od razu postawi cię na nogi.
Zapraszamy do udziału w sondzie