Sok z czarnej porzeczki – wartości odżywcze. Jak przygotować sok?
Jest bardzo zdrowy i gasi pragnienie. Sok z czarnej porzeczki, bo o nim mowa, to prawdziwa witaminowa bomba. Jego przygotowanie nie jest trudne, zwłaszcza gdy w naszej kuchni znajduje się wyciskarka do soku.
1. Czarna porzeczka – właściwości
Czarna porzeczka jest owocem, który imponuje zawartością składników mineralnych. Już jego 100 ml pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 250 proc. W medycynie ludowej stosuje się czarną porzeczkę w leczeniu infekcji wirusowych, artretyzmu, reumatyzmu, anginy oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Przynosi ulgę w problemach żołądkowo-jelitowych. Hamuje namnażanie się drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, stąd dawniej zalecano stosować ją w infekcjach przebiegających z biegunką. Wspomaga również oczyszczanie organizmu i zapobiega niedokrwistości. Medycyna ludowa potencjał prozdrowotny widziała też w liściach czarnej porzeczki. Okłady z nich przygotowane zalecano w leczeniu trudno gojących się ran i owrzodzeń.
W soku z czarnej porzeczki obecna jest również witamina A, która pozytywnie działa na wzrok. Zapobiega zaćmie i tzw. "kurzej ślepocie".
2. Sok z czarnej porzeczki – kiedy warto po niego sięgać?
Obok witaminy C sok z czarnej porzeczki zawiera też cenne dla zdrowia flawonoidy. Hamują one powstawanie w organizmie szkodliwych związków, które mogą prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwmiażdżycowo i wspomagają regulację ciśnienia tętniczego.
Pomagają oczyścić organizm z metali ciężkich i toksyn. W skórce czarnych porzeczek obecne są antocyjany, które mają zdolność niszczenia bakterii E. coli. Działają antybakteryjne, pomagają zwalczyć problemy żołądkowe. Z kolei rutyna, również obecna w omawianych owocach, wspomaga wchłanianie witaminy C oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Zapobiega tym samym żylakom. Towarzyszy jej kwercyna, działająca moczopędnie i oczyszczająca drogi moczowe.
Sok z czarnej porzeczki, podobnie jak sok z aronii czy sok z buraków, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest doceniany zwłaszcza jesienią i zimą, w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę.
3. Jak przygotować sok z czarnej porzeczki?
Przygotowanie soku z czarnej porzeczki nie wymaga dużego nakładu pracy. Zadanie będzie o wiele prostsze, jeśli możemy skorzystać z wyciskarki do soków. Ale i bez tego urządzenia sobie poradzimy. Wystarczy 1 kg umytych i przebranych owoców zasypać cukrem, następnie zostawić na 12 godzin. Po tym czasie owoce wraz z sokiem należy włożyć do słoików i pasteryzować ok. 30 minut. Sok jest idealny do herbaty lub wody. Czarne owoce można wykorzystać do przygotowania deseru. Ciasto z porzeczkami może nie należy do wykwintnych, ale jest za to bardzo smaczne.
Z owoców można zrobić nie tylko sok, ale też nieco bardziej wyrafinowane trunki. Wielu zwolenników ma nalewka z czarnej porzeczki. Nie tylko rozgrzeje organizm w chłodny dzień, ale też zaskoczy szlachetnym smakiem.
Domowy sok z czarnej porzeczki z całą pewnością zasługuje na miejsce w spiżarni. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Warto go podawać również dzieciom, by wzmocnić ich odporność.