Sola z tagliatelle
Danie jest typowo francuskie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim koneserom wytrawnych dań. Sola jest rybą bardzo zdrową i pożywną.
Składniki:
- cztery małe sole,
- 250 g świeżego makaronu tagliatelle,
- pół słodkiej cebuli, posiekać,
- ciemny, zagęszczony wywar z kałamarnicy,
- biały pieprz,
- białe wino,
- cytryna.
Przygotowanie:
Filety z soli pokrop cytryną i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, dopóki ryby nie staną się chrupkie. Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek, aby paski makaronu się nie posklejały. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, po czym dodaj szklankę białego wina i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem i wlej wywar z kałamarnicy. Gdy wszystko zawrze, dodaj makaron i gotuj na średnim ogniu, aż wino wyparuje. Makaron połóż na talerzu obok filetów. Można skropić cytryną.
Komentarz:
Sola jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, np. wspomaga wzrok i trawienie. Jeśli dodać do tego działanie białego wina, otrzymamy mieszankę w postaci wybornej potrawy, którą można łatwo i szybko przygotować oraz cieszyć się jej delikatnym smakiem!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 533,4 kcal |
Białka | 21,8 g |
Tłuszcze | 47,9 g |
Cholesterol | 101,5 mg |
Węglowodany | 3,3 g |
Błonnik | 0,5 g |
Witamina C | 2,8 mg |
Witamina A | 40,4 µg |