Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sola z tagliatelle

Avatar placeholder
15.03.2017 17:47
Sola z tagliatelle
Sola z tagliatelle

Danie jest typowo francuskie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim koneserom wytrawnych dań. Sola jest rybą bardzo zdrową i pożywną.

Składniki:

  • cztery małe sole,
  • 250 g świeżego makaronu tagliatelle,
  • pół słodkiej cebuli, posiekać,
  • ciemny, zagęszczony wywar z kałamarnicy,
  • biały pieprz,
  • białe wino,
  • cytryna.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Filety z soli pokrop cytryną i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, dopóki ryby nie staną się chrupkie. Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy z oliwek, aby paski makaronu się nie posklejały. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, po czym dodaj szklankę białego wina i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem i wlej wywar z kałamarnicy. Gdy wszystko zawrze, dodaj makaron i gotuj na średnim ogniu, aż wino wyparuje. Makaron połóż na talerzu obok filetów. Można skropić cytryną.

Komentarz:

Sola jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, np. wspomaga wzrok i trawienie. Jeśli dodać do tego działanie białego wina, otrzymamy mieszankę w postaci wybornej potrawy, którą można łatwo i szybko przygotować oraz cieszyć się jej delikatnym smakiem!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie533,4 kcal
Białka21,8 g
Tłuszcze47,9 g
Cholesterol101,5 mg
Węglowodany3,3 g
Błonnik0,5 g
Witamina C2,8 mg
Witamina A40,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze