Sorbety zdrowsze niż lody tradycyjne? Skład mówi co innego

Osoby, które dbają o linię, często szukają zamienników dla tradycyjnych lodów i wybierają sorbety.

Panuje przekonanie, że mają mniej kalorii i są zdrowsze niż tradycyjne lody.

Postanowiliśmy sprawdzić, czy to prawda. Wyciągnęliśmy z zamrażarek polskich dyskontów sorbety i wraz z Magdaleną Dorko-Wojciechowską, Life&diet coachem przyjrzeliśmy się ich składom.

Zobacz galerię i przekonaj się, co kryją w sobie sorbety.

Zobacz też: Kontrowersyjny składnik w popularnym żółtym serze . "Należy omijać szerokim łukiem"

Czy sorbety są lepsze od innych lodów? [123rf.com]Czy sorbety są lepsze od innych lodów? [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Czy sorbety naprawdę są zdrowsze niż tradycyjne lody? [123rf.com]

/ 6Sorbet z czarnej porzeczki Gelatelli, Lidl

Sorbet z czarnej porzeczki Gelatelli, Lidl
Sorbet z czarnej porzeczki Gelatelli, Lidl © W sorbecie z Lidla znajdziemy pektyny i mączkę chleba świętojańskiego

Na pierwszym miejscu w składzie znajdziemy wodę i przecier owocowy. Wydawać by się mogło, że to dobry sygnał.

- Przecier owocowy to nie to samo co owoce. Zawartość przeciwutleniaczy, witamin i innych substancji odżywczych w tym produkcie jest znikoma - podkreśla Dorko-Wojciechowska.

W opakowaniu 600g produktu znajduje się aż 162g cukru, czyli ok. 32 łyżeczki. Występuje pod trzema postaciami - cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i glukozy.

- Syropy miały zastępować cukier w produktach, a występują obok niego. Takie mieszanki stanowią prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu - dodaje.

W składzie są też składniki nietrawione przez nasz układ pokarmowy, czyli mączka chleba świętojańskiego i pektyny.

/ 6Sorbet truskawkowy Ballino, Lidl

Sorbet truskawkowy Ballino, Lidl
Sorbet truskawkowy Ballino, Lidl © Guma ksantanowa użyta jako stabilizator jest produktem GMO

W tym sorbecie przecier truskawkowy jest na pierwszym miejscu i stanowi prawie połowę produktu. Niestety, dalej jest już gorzej.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy sprawiają, że w 390g opakowaniu jest aż 105g cukru.

Problem stanowi też inny składnik:

- Guma ksantanowa (E415) jest substancją wytworzoną z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. O szkodliwości GMO wiemy na ten moment jeszcze zbyt mało. Wiadomo jednak, że E415 to kolejna niestrawna substancja w składzie. Dołącza do mączki chleba świętojańskiego i pektyn - tłumaczy life&diet coach.

E415 nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, dlatego ciężko ją przedawkować. Jest jednak powszechnie stosowany w żywności, a nadmierne jego spożycie może powodować problemy żołądkowe.

/ 6Sorbet z czarnej porzeczki Marletto, Stokrotka

Sorbet z czarnej porzeczki Marletto, Stokrotka
Sorbet z czarnej porzeczki Marletto, Stokrotka © Krótki skład, a mimo to kilka zbędnych substancji

Ten sorbet ma jeden z krótszych składów. Na pierwszym miejscu woda, a dalej przecier owocowy.

- W składzie tego i innych sorbetów występują pektyny (E440). To kolejny niestrawny składnik na liście. Z jednej strony pektyny mogą pomagać w usuwaniu metali ciężkich z organizmu, z drugiej zaś mogą powodować reakcje alergiczne, szczególnie u dzieci - mówi Dorko-Wojciechowska.

E440 jest substancją żelującą i zagęszczającą. Jest na szeroką skalę stosowana w przemyśle spożywczym. Naturalnie występuje w owocach.

Spożywana w nadmiernych ilościach może powodować problemy z jelitami. Uważać na nią powinny też osoby uczulone na glutaminian sodu.

Jest tu jeszcze mączka chleba świętojańskiego, czyli E410. Jest wykorzystywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Nadmierne jej spożycie może powodować biegunkę.

Znajdziemy tu też dwa rodzaje cukru: sacharozę i glukozę. W opakowaniu 380g jest 102g cukru. Ta ilość odpowiada 20 łyżeczkom.

/ 6Sorbet z malin Grycan

Sorbet z malin Grycan
Sorbet z malin Grycan © Maliny w składzie to jedyny plut tego produktu

Miła niespodzianka na początek. W składzie nie znajdziemy przecieru owocowego, a całe owoce malin, które stanowią prawie połowę objętości pudełka.

Sorbet ma też mniej cukru niż wcześniejsze propozycje. W 100g znajdziemy ''tylko'' 24,8g cukru. W całym opakowaniu (340g) jest prawie 85g cukru.

Niestety, tu również znajdujemy syrop glukozowy.

- Syrop glukozowy wzmacnia aromat, poprawia barwę i konsystencję produktu. Miał jednak zastępować biały cukier, a nie do niego dołączyć - mówi dietetyk.

Połączenie pektyn, syropu glukozowego, glukozy i cukru to mieszanka wybuchowa dla naszego metabolizmu.

Zobacz też: Atakuje serce, mózg i watrobę. Choroba może nie dawać objawów nawet przez 15 lat

/ 6Sorbet z mango Grycan

Sorbet z mango Grycan
Sorbet z mango Grycan © Ten sorbet zawiera najmniej cukru w przeliczeniu na 100 g

Tutaj również w składzie znajdziemy owoce mango, a nie sam przecier owocowy. Niestety, już na trzecim miejscu jest pektyna, której nasz organizm nie trawi.

Inne składniki już opisaliśmy. Dietetyk zwarca uwagę na jeden szczegół.

- Kwas cytrynowy użyty jako regulator kwasowości mógłby wykazywać właściwości prozdrowotne, gdyby nie został zasypany cukrem i innymi substancjami słodzącymi.

W opakowaniu 85g jest 20g cukru.

Użycie owoców w sorbecie daje mu przewagę nad pozostałymi produktami.

/ 6Test nie wypadł pomyślnie

Zawartość cukru w popularnych sorbetach
Zawartość cukru w popularnych sorbetach © Ilość cukru w sorbetach przyprawia o zawrót głowy.

Jeśli przyjrzymy się uważnie składom sorbetów, znajdziemy mnóstwo wspólnych cech. Niestety w większości niekorzystnych.

Substancje słodzące zdają się wręcz zgrzytać między zębami. Do tego dochodzą niestrawne składniki, zagęstniki i stabilizatory.

- Jedząc ''zdrowy'' sorbet fundujemy naszemu organizmowi cukrowy koktajl. Na pewno nie ma to nic wspólnego ze zbilansowaną dietą.

Sztuczne dodatki wpływają na nasz metabolizm i mogą powodować reakcje alergiczne, szczególnie u dzieci - tłumaczy Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Nasza ekspertka nie podjęła się rekomendacji któregokolwiek z tych produktów. Patrząc na powyższą grafikę, trudno się dziwić.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka