Trwa ładowanie...

Sorbinian potasu – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Sorbinian potasu jest to sól potasowa kwasu sorbowego. Sorbinian potasu jest środkiem stosowanym m.in. w żywności jako konserwant. Jego właściwości pozwalają zabezpieczyć żywność przed rozwojem drożdży i pleśni. Sorbinian potasu w składzie proszków oznaczany jest symbolem E202. Jego konserwujące działanie jest uzależnione od pH produktu, dlatego też sorbinian potasu ma zastosowanie w kosmetologii.

Zobacz film: "Złe i dobre konserwanty"

spis treści

1. Jakie właściwości ma sorbinian potasu?

W ujęciu stricte chemicznym sorbinian potasu jest organicznym związkiem chemicznym, solą potasową kwasu sorbinowego.

Zarówno zakres stosowania, jak i właściwości są prawie takie same jak w przypadku kwasu sorbowego. Niemniej jednak forma potasowa znacząco lepiej rozpuszcza się w wodzie.

Sorbinian potasu zawiera substancje pozwalające przedłużyć trwałość produktów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych. Sorbinian potasu przeciwdziała rozwojowi pleśni i drożdży w jedzeniu. Można go spożyć nie więcej niż 25 mg na 1 kg masy w ciągu doby.

W produktach spożywczych sorbinian potasu E202 bywa łączony z benzoesanem sodu ze względu na to, że nie posiada działania bakteriobójczego.

Jedzenie bogate w potas
Jedzenie bogate w potas [10 zdjęć]

Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego...

zobacz galerię

2. Gdzie stosuje się sorbinian potasu?

Mając na uwadze fakt, że sorbinian potasu jest uznawany za jeden z najbardziej bezpiecznych dodatków do żywności stosuje się go również w kosmetykach i lekach.

Jako, że jest on metabolizowany w organizmie człowieka wprost analogicznie do kwasów tłuszczowych uznaje się go za nietoksyczny. Potwierdzeniem tego jest szereg badań naukowych.

Sorbinian potasu używany jest do konserwowania produktów spożywczych jak:

  • margaryny,
  • sery,
  • wędzone mięso,
  • cydr,
  • jogurty,
  • napoje,
  • wypieki.

Pozwala to zahamować wzrost pleśni i drożdży. Sorbinian potasu jest dodawany również do suszonych owoców.

Aby zapobiec potocznie zwanej „dzikiej fermentacji” stosuje się go także w produkcji win. Sorbinian potasu jest najczęściej stosowany w winach musujących, słodkich oraz w mocnych cydrach.

Aby uzyskać klarowność używa się go także w winach stołowych. E202 stosuje się do suszenia i wędzenia ryb. Sorbinian potasu (E202) współwystępuje w składzie z innymi środkami konserwującymi, a wtedy jest przeznaczony do zabezpieczania farmaceutyków. Można go również odnaleźć w różnych suplementach diety.

Jako środek przeciwdrobnoustrojowy jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków jako np. preparat do włosów i kąpieli, produkt do pielęgnacji skóry czy makijażu twarzy i oczu.

Zawarte w nim właściwości nie wywołują podrażnienia oczu, błon śluzowych ani skóry. Sorbinian potasu jest wykorzystywany do konserwacji maści, leków, płynów do higieny intymnej oraz kremów.

Zobacz także:

3. Czy dodatek E202 jest szkodliwy?

Spożycie produktów zawierających E202 może skutkować niepożądanymi objawami. Zdarza się to jednak bardzo rzadko. Sorbinian potasu może wywołać objawy astmy i alergii, a także podrażnienia, niekiedy również zapalenia skóry.

W najbardziej znikomych przypadkach powoduje swędzenie w okolicach gardła, ust i oczu.

Zbyt duża zawartość E202 w organizmie może wyzwolić ból brzucha oraz katar. Znane skutki uboczne sorbinianu potasu to również hiperkalemia.

Przy bardzo dużym spożyciu sorbinianu potasu mogą wystąpić nudności oraz biegunka. Ponadto na podstawie najnowszych raportów i badań dowiedziono, że sorbinian potasu może powodować raka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.