Trwa ładowanie...

Sos angielski (custard) - kalorie, wartości odżywcze, przepis

 Kinga Olchowy
Kinga Olchowy 04.01.2022 15:19
Sos angielski, inaczej custard, to popularny słodki dressing, używany najczęściej w deserach
Sos angielski, inaczej custard, to popularny słodki dressing, używany najczęściej w deserach (AdobeStock)

Sos angielski, inaczej custard, to popularny słodki dressing, używany najczęściej w deserach. Przypomina polski budyń lub mleczny kisiel i ma swoją bezjajeczną odmianę. Sos ten jest łatwy do przygotowania. Jak go zrobić i co zawiera?

spis treści

1. Co to jest sos angielski (sos custard)?

Custard, inaczej sos angielski, to bardzo popularny produkt na bazie mleka oraz żółtek. Czasem dodaje się mąkę kukurydzianą lub żelatynę. Wyglądem przypomina on rozrzedzony budyń, jest lekko słodki w smaku.

Doskonale pasuje do ciast i deserów – wykorzystywany jest jako polewa lub podawany w niewielkiej miseczce jako dodatek.

Zobacz film: "Smacznego na dobry wieczór! Odc. 4: Budyń jaglany"

Pod koniec XIX wieku opracowano wersję sproszkowaną custardu. Nie zawiera ona jajek i jest odpowiednikiem budyniu, który dzisiaj możemy kupić w marketach.

2. Kalorie i wartości odżywcze sosu angielskiego

Sos angielski w 100 gramach ma ok. 120 kalorii, w tym:

  • 4 g tłuszczu (w tym 2 g nasyconych KT)
  • 18 g węglowodanów (w tym ok. 5 g cukru)
  • 4 g białka

Custard zawiera także spore ilości sodu, wapnia oraz potasu, a także magnez i niewielkie dawki żelaza, witaminy C, witaminy B6, witaminy B12 oraz witaminy D.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Przepis na sos angielski

Aby przygotować sos custard, potrzebujemy:

  • 3 żółtka
  • ok. 300 ml gorącego mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • łyżka lekko roztopionego masła

Żółtka podgrzewamy w kąpieli wodnej (w rondlu trzymanym nad większym rondlem z wodą) i lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką. Czekamy, aż całość lekko zgęstnieje, a następnie do żółtek dodajemy cukier. Robimy to bardzo powoli, aż wszystkie drobinki dobrze się rozpuszczą.

Następnie, cały czas mieszając, dodajemy mleko (bardzo powoli). Przekładamy rondel na palnik i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, bez doprowadzenia do wrzenia.

Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty (czyli będzie miał konsystencję lekko rozrzedzonego budyniu), zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.

Tak przygotowany custard można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze