Sos angielski (custard) - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Sos angielski, inaczej custard, to popularny słodki dressing, używany najczęściej w deserach. Przypomina polski budyń lub mleczny kisiel i ma swoją bezjajeczną odmianę. Sos ten jest łatwy do przygotowania. Jak go zrobić i co zawiera?
1. Co to jest sos angielski (sos custard)?
Custard, inaczej sos angielski, to bardzo popularny produkt na bazie mleka oraz żółtek. Czasem dodaje się mąkę kukurydzianą lub żelatynę. Wyglądem przypomina on rozrzedzony budyń, jest lekko słodki w smaku.
Doskonale pasuje do ciast i deserów – wykorzystywany jest jako polewa lub podawany w niewielkiej miseczce jako dodatek.
Pod koniec XIX wieku opracowano wersję sproszkowaną custardu. Nie zawiera ona jajek i jest odpowiednikiem budyniu, który dzisiaj możemy kupić w marketach.
2. Kalorie i wartości odżywcze sosu angielskiego
Sos angielski w 100 gramach ma ok. 120 kalorii, w tym:
- 4 g tłuszczu (w tym 2 g nasyconych KT)
- 18 g węglowodanów (w tym ok. 5 g cukru)
- 4 g białka
Custard zawiera także spore ilości sodu, wapnia oraz potasu, a także magnez i niewielkie dawki żelaza, witaminy C, witaminy B6, witaminy B12 oraz witaminy D.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
- Desery z mascarpone - czym jest mascarpone, tiramisu, karmelowy deser z serkiem mascarpone
- Desery bez pieczenia z jadłospisu Ewy Chodakowskiej — praliny sezamowe, migdałowo-daktylowe, kokosowo-czekoladowe
- Desery w pucharkach - pomysły, kalorie i wartości odżywcze, desery z truskawkami, desery z galaretką, tiramisu w pucharku
3. Przepis na sos angielski
Aby przygotować sos custard, potrzebujemy:
- 3 żółtka
- ok. 300 ml gorącego mleka
- 5-6 łyżek cukru
- łyżka lekko roztopionego masła
Żółtka podgrzewamy w kąpieli wodnej (w rondlu trzymanym nad większym rondlem z wodą) i lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką. Czekamy, aż całość lekko zgęstnieje, a następnie do żółtek dodajemy cukier. Robimy to bardzo powoli, aż wszystkie drobinki dobrze się rozpuszczą.
Następnie, cały czas mieszając, dodajemy mleko (bardzo powoli). Przekładamy rondel na palnik i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, bez doprowadzenia do wrzenia.
Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty (czyli będzie miał konsystencję lekko rozrzedzonego budyniu), zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.
Tak przygotowany custard można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno.