Sos do gołąbków - rodzaje, pomysły, kalorie i wartości odżywcze. Jaki sos jest najlepszy?
Sos do gołąbków – każda pani domu ma na niego swój własny sposób i przepis. Można przygotować go na bazie koncentratu pomidorowego, jogurtu lub śmietany, a także z wykorzystaniem świeżych lub suszonych grzybów. Możliwości jest mnóstwo, a każdy sos do gołąbków może być pyszny i podkreślić smak potrawy.
1. Rodzaje sosów do gołąbków
Gołąbki można podawać samodzielnie albo polać gorącym sosem, który sprawi, że potrawa, w której dominuje ryż i kapusta, nie będzie sucha i zyska nowe walory smakowe.
Niektórzy jedzą gołąbki z ketchupem albo sosem tysiąca wysp. Inni wybierają gotowe produkty dostępne w marketach, a jeszcze inni uwielbiają eksperymentować w kuchni i tworzyć nowe pomysły na sosy do gołąbków.
1.1. Sos pomidorowy
Sos pomidorowy wydaje się być klasycznym dodatkiem do gołąbków. Robiony na bazie koncentratu pomidorowego, wody i przypraw doskonale podkreśla ich smak i sprawia, że potrawa jest pięknie podana.
Do sosu pomidorowego najczęściej dodaje się bazylię i oregano, a także duże ilości pieprzu. Niektórzy uzupełniają jego smak kurkumą lub curry.
Wariacją na temat pomidorowego sosu do gołąbków jest wymieszanie odrobiny koncentratu ze śmietaną oraz wodą, a następnie dodaje sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wówczas powstaje ciemnoróżowa, średniogęsta formuła, która w smaku przypomina nieco sos tysiąca wysp.
1.2. Sos grzybowy
Sos grzybowy do gołąbków jest szczególnie popularny jesienią i zimą. W niektórych rejonach Polski przygotowuje się sos o nazwie “maczka”. To bardzo gęsta, mocno zagęszczona mąką formuła z suszonymi grzybami o ostrym, charakterystycznym smaku.
Grzybowy sos zwykle robi się ze świeżych lub suszonych grzybów, śmietany oraz wody. Można wykorzystać podgrzybki i prawdziwki, ale równie dobrze smakują świeże kurki, a także maślaki i rydze. Bardzo popularny jest także sos pieczarkowy.
Wśród przypraw w tym przypadku dominuje majeranek oraz koperek. Niektórzy gotowy sos posypują posiekaną pietruszką.
1.3. Sos śmietanowo-ziołowy
Sos śmietanowo-ziołowy sprawdza się przede wszystkim w daniach makaronowych, ale idealnie komponuje się także z gołąbkami. Można dodać do niego świeży koperek, a także starty ser, aby uzyskać gęstą, ciągnącą formułę.
Ten rodzaj sosu idealnie sprawdza się także do zapiekania gołąbków – wówczas na wierzchu tworzy się charakterystyczna skorupka, która świetnie smakuje.
2. Kaloryczność sosów do gołąbków
Kaloryczność sosów różni się od użytych składników. Najwięcej kalorii będą mieć sosy oparte na śmietanie – nawet do 450 kalorii w 100 gramach.
Klasyczny sos pomidorowy w 100 gramach ma ok. 75 kalorii, a ten przygotowany z leśnych grzybów ma ok. 50-60 kalorii. W sosie kurkowym znajdziemy 55 kalorii, a w pieczarkowym – ok. 40.