Trwa ładowanie...

Sos do sałaty - jaki wybrać, rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

 Kinga Olchowy
25.11.2021 15:09
Jaki sos pasuje do sałaty lodowej, jaki do rukoli, a jaki do miksu sałat?
Jaki sos pasuje do sałaty lodowej, jaki do rukoli, a jaki do miksu sałat? (AdobeStock)

Jaki zrobić sos do sałatki? To pytanie zadają sobie wszyscy, którzy uwielbiają łączyć warzywa, owoce, nabiał i pestki w jednej misce i mieszać je aromatycznym dressingiem. Jak zrobić idealny domowy dressing i czy można go dopasować do rodzaju sałaty?

spis treści

1. Jaki sos do jakiej sałatki?

Jaki sos pasuje do sałaty lodowej, jaki do rukoli, a jaki do miksu sałat? Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Każdy dressing idealnie komponuje się z “zieleniną”. Zarówno do sałatek mięsnych, jak i wegetariańskich świetnie pasują zarówno sosy typu vinegret, jak i grecki czy jogurtowy.

Bardzo często do sałatek używa się także sosu majonezowego czy musztardowo-miodowego.

Zobacz film: "Jogurtowe szaleństwo w kuchni"

1.1. Sos grecki do sałatki

Sos grecki jest bardzo popularną mieszanką oleju lub oliwy, przypraw oraz soku z cytryny. Niektórzy dodają do niego także odrobinę musztardy. Aby przygotować grecki sos należy wymieszać ze sobą:

  • oliwę z oliwek lub olej roślinny
  • sok z cytryny
  • szczyptę cukru lub odrobinę miodu
  • oregano
  • bazylię
  • wodę
  • sól i pieprz

Proporcje można dowolnie modyfikować, aby sos był bardziej słodki lub kwaśny – wedle uznania.

W 100 gramach sosu greckiego znajdziemy:

  • 560 kalorii
  • 8 g węglowodanów
  • 58 g tłuszczu

Na jedną porcję sałatki przypada ok. 15-20 g sosu. To świetny dodatek zarówno do sałatek warzywnych, jak i tych z kurczaka czy indyka. Doskonale łączy ze sobą wszystkie smaki, a jednocześnie nie dominuje nad nimi.

1.2. Idealny domowy vinegret

Vinegret to prawdziwy francuski klasyk wśród dressingów. Aby go przygotować, należy w równych proporcjach wymieszać ze sobą olej rośliny z octem, a następnie dodać (również w równych proporcjach):

  • miód
  • musztardę
  • majonez

Takie połączenie nie wymaga dodatkowych przypraw, ale można dodać odrobinę soli lub pieprzu (opcjonalnie).

W 100 gramach sosu vinegret znajduje się:

  • 450 kalorii
  • 50 g tłuszczu
  • 2.5 g węglowodanów
  • 8 mg potasu
  • 1 mg sodu

Na jedną porcję sałatki stosuje się zwykle ok. 20 g sosu. Pasuje on do wszystkich sałatek, a także owoców morza, mięs, a także do surówek (np. mizerii).

2. Jak zrobić sos musztardowo-miodowy?

Sos musztardowo-miodowy to idealny dodatek do różnego rodzaju sałat, ale idealnie sprawdza się także jako marynata do mięs czy dodatek do grzanek. Doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi, jak i wegetariańskimi.

Aby go przygotować, należy wymieszać ze sobą:

  • musztardę (najlepiej dijon)
  • miód i sok z cytryny w równych proporcjach
  • oliwę z oliwek
  • sól i pieprz

Tak przygotowana mieszanka może od razu zostać wykorzystana do sałatki, jednak warto odczekać ok. 20 minut, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

100 g sosu musztardowo-miodowego dostarcza:

  • 464 kalorie
  • 23 g węglowodanów
  • 1 g białka
  • 41 g tłuszczu

Na jedną porcję przypada ok. 15-20 g sosu.

3. Sosy do sałaty na bazie majonezu i jogurtu

Majonez i jego dietetyczny odpowiednik – jogurt naturalny – stanowią doskonałą bazę do wszelkich sosów. Sprawdzają się do sałatek, w których dominują kolorowe warzywa oraz mięso, a sałata jest tylko dodatkiem (np. w sałatce gyros).

Przygotowanie takiego sosu zależy od naszej twórczej inwencji. Możemy wymieszać majonez lub jogurt z dowolnymi przyprawami, zrobić orzeźwiające tzatziki albo postawić na klasyczne połączenie z ketchupem.

Kaloryczność zależy wówczas od dodatków, które wykorzystamy w sosie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze