Sos pieczarkowy – wartości odżywcze, rodzaje pieczarek, przepis

Pieczarki znajdują się w kategorii tzw. żywności funkcjonalnej. Mają one szczególne właściwości prozdrowotne. Pieczarki zawierają nie tylko wartościowe białko, łatwo przyswajalne węglowodany i tłuszcze. Pieczarki są również dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, jodu, błonnika, witaminy A, E, witamin z grupy B (również kwas foliowy), a nawet witaminy D.

Sos pieczarkowy – wartości odżywcze, rodzaje pieczarek, przepisSos pieczarkowy – wartości odżywcze, rodzaje pieczarek, przepis

Wartości odżywcze sosu pieczarkowego

Właściwości pieczarek są powszechni znane przez kucharzy, którzy cenią je również za smak i aromat. Jednak warto zwrócić uwagę na dużą zawartość składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że są źródłem witaminy D, która normalnie nie występuje w warzywach. Na dodatek pieczarki są bogatym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak fosfor, selen, żelazo i miedź.

Dania z pieczarek w tym sos pieczarkowy są polecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Z tego samego powodu, po pierczarki mogą również sięgać osoby chore na anemię. Tradycyjny sos pieczarkowy może również pomóc obniżyć poziom lipidów we krwi, ale też zwiększyć odporność i pozytywnie wpłynąć na trawienie. Pieczarki są także źródłem łatwo przyswajanego białka, co sprawia, że można nimi zastąpić mięso w diecie.

Różne rodzaje pieczarek

Nie wszystkie odmiany pieczarek są powszechnie znane. Najpopularniejszą jest odmiana biała. Pieczarki białe są dostępne w wielu rozmiarach. Tę odmianę można wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Można z nich nie tylko zrobić sos pieczarkowy lub zupę ale również można je spożywać na surowo. Niestety mają tendencje do ciemnienia, problem ten rozwiązuje w pewnym stopniu skropienie ich sokiem z cytryny.

Cenne właściwości pieczarek -wprowadź je do diety

Pieczarki są źródłem wielu składników odżywczych
Pieczarki są źródłem wielu składników odżywczych

Inny rodzaj pieczarek to portobello, zwane również portabella. Ich cechą charakterystyczną jest duży i płaski kapelusz. Może on mieć średnicę nawet 10 cm, dzięki czemu pieczarki te są idealne do faszerowania, na grilla lub opanierowane i usmażonia na patelni.

W kuchni często wykorzystywana jest też odmiana brązowa pieczarki. Ma ona nie tylko ciemniejszą skórkę niż białe pieczarki, ale też mocniejszy aromat. Ta cecha brązowych pieczarek sprawia, że można z nich zrobić doskonały sos pieczarkowy. Można je również podawąć z mięsem i makaronem.

Pieczarki są idealne nie tylko do duszenia czy pieczenia. Można je również jeść na surowo jako dodatek do sałatek, a także marynowane w occie balsamicznym. Są także ciekawym dodatkiem do jajecznicy i omletu. Mogą stać się podstawą pysznego i prostego farszu, z pieczarek uduszonych z cebulką, albo z innymi dodatkami. Pieczarki są również nieodłącznym składnikiem sosów, gulaszy, duszonych mięs i warzyw.

Przepis na pyszny i zdrowy sos pieczarkowy

Przygotowanie sosu pieczarkowego jest dość proste. Powinien on zadowolić podniebienie niejednego smakosza, jest on idealny do wszelkiego rodzaju makaronów, klusek, kopytek i mięs.

Składniki sosu pieczarkowego: 50 dag pieczarek; 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła; 3,5 szklanki mleka; 1 szklanka wody; 2,5 łyżki mąki pszennej; 1 łyżeczka suszonego lubczyku; sól; ew. 1 łyżka śmietany.

ZOBACZ TAKŻE:

Przygotowanie:

Najpierw należy oczyścić i pokroić pieczarki. Kroimy je tak, jak lubimy najbardziej, kształt i wielkość nie ma tu większego znaczenia. Następnie tak przygotowane pieczarki smażymy pod przykryciem na oliwie lub maśle. Gdy pieczarki ściemnieją, zmiękną i puszczą soki należy je przełożyć do większego garnka i zalać 1,5 szklanki mleka. Następnie powstały w ten sposób sos pieczarkowy delikatnie podgrzewamy.

W mleku, które nam zostało, trzeba rozmieszać mąkę. Gdy uzyskamy gładką konsystencję, zdejmujemy garnek z pieczarkami z ognia i wlewamy najlepiej przez sito mleko z mąką. Następnie mieszamy i stawiamy z powrotem na ogień, aby lekko zawrzał. Jeśli sos pieczarkowy zgęstnieje za bardzo, wystarczy podlać wodą. Następnie doprawiamy lubczykiem i solą. Podgrzewamy. Gdy zdejmiemy z ognia, można ewentualnie połączyć sos pieczarkowy i śmietanę.

Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka