Sos z kurek - kalorie i wartości odżywcze, składniki, przepis

Sos z kurek to popularny dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronów, szczególnie wczesną jesienią, kiedy w lasach roi się od kurek. Grzyby te mają charakterystyczny smak i sporo wartości odżywczych. Jak przygotować idealny sos kurkowy?

Sos z kurek to popularny dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronów, szczególnie wczesną jesienią, kiedy w lasach roi się od kurekSos z kurek to popularny dodatek do ziemniaków, kasz czy makaronów, szczególnie wczesną jesienią, kiedy w lasach roi się od kurek
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Z czego robi się sos kurkowy?

Sos z kurek przygotowuje się na bazie świeżych grzybów, cebuli oraz śmietany. Przez to jest potrawą dość kaloryczną. W wersji fit śmietanę można zamienić na jogurt naturalny, ale należy uważać, aby nie zważył się podczas gotowania.

Niektórzy przygotowują sos kurkowy na bazie warzywnego bulionu. Częstym dodatkiem jest także marchewka.

Kalorie i wartości odżywcze sosu z kurek

Klasyczny sos kurkowy w 100 gramach zawiera:

Sezon na kurki. Oto, co możesz przygotować z nich w kuchni

  • 55 kalorii
  • 1.5 g tłuszczu
  • 8.2 g węglowodanów
  • ok. 2 g białka

Do tych wartości należy dodać kaloryczność pozostałych składników, np. ziemniaków, makaronu, surówek, etc.

Właściwości kurek

Kurki (pieprznik jadalny) to grzyby o wielu wartościach odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy D, a także fosforu, potasu oraz żelaza. Wykazują działanie bakteriobójcze i chronią przed zatruciami pokarmowymi.

Przepis na sos kurkowy

Aby przygotować sos kurkowy, potrzebne będzie:

  • ok. 250-300 g świeżych kurek
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny
  • pół szklanki bulionu
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • opcjonalnie niewielka marchewka

Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju, oliwy lub masła, a następnie zeszklić cebulę. Dodać do niej czosnek oraz kurki i całość podsmażyć przez chwilę. Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Marchewkę (jeśli używamy) można pokroić na drobno lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. Kiedy grzyby już zmiękną, a cały sos się poddusi, należy dodać śmietanę oraz przyprawy. Gotować chwilę bez przykrycia, a jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić go odrobiną wody z mąką pszenną.

Sos można przygotować także bez bulionu - wówczas należy grzyby podlać wodą, aby lekko je poddusić.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka