Kurki (grzyby) – do czego warto je wykorzystać?

Kurki to grzyby chętnie zbierane. Łatwo je rozpoznać, a do tego są smaczne i nadają wielu potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Gdzie ich szukać?

Kurki (grzyby) – do czego warto je wykorzystać?Kurki (grzyby) – do czego warto je wykorzystać?
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Agnieszka Gotówka

Gdzie szukać kurek?

Kurki, czyli pieprznik jadalny, należą do jednych z najchętniej zbieranych w Polsce grzybów. Nic w tym dziwnego, swoją jasnożółtą barwą wyróżniają się w leśnej ściółce. Z tego też powodu chętnie zbierają ją amatorzy, bo ich rozpoznanie nie wymaga sięgnięcia po atlas grzybów. Kurki znaleźć można w lasach zarówno na terenach piaszczystych, jak i miejscach pokrytych mchem. Są niewielkich rozmiarów, więc mogą skrywać się pod mchem, stertą liści lub igliwia. Rosną w pobliżu drzew, najczęściej świerku lub sosny, i to w bardzo dużych skupiskach, tworząc tzw. czarci krąg. Znalezienie jednego osobnika najczęściej kończy się zebraniem kilkunastu kolejnych sztuk. Po kurki warto wybrać się do lasu już w czerwcu. Sezon na te grzyby trwa do końca października.

Właściwoci grzybów

Znaleźć w nich można niewielkie ilości witaminy C, witaminy D oraz potasu. Są w nich również śladowe ilości witamin z grupy B. Co ważne, wszystkie te substancje kumulują się w kapeluszach, natomiast w trzonkach jest ich bardzo mało. Kurki mają też tę zaletę, że bardzo rzadko atakują je owady. Łatwo je więc oczyścić i niemal od razu można przeznaczyć je do przetworzenia.

Mimo, że kurka jest grzybem stosunkowo charakterystycznym, można pomylić go z lisówką pomarańczową. Jego zjedzenie nie jest śmiertelne, niemniej może wywołać nieprzyjemne dolegliwości, np. zaburzenia jelitowe. Rośnie na podobnych stanowiskach co kurka, jest jednak od niej jaśniejsza, wręcz biała.

Sezon na kurki

Dania z kurkami

Kurki to grzyby bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni. Można się nimi delektować już w okresie wakacyjnym. Znana jest przede wszystkim jajecznica z kurkami. To ciekawa wersja tego popularnego dania serwowanego na śniadanie. Z kolei na obiad polecany jest makaron z kurkami lub risotto z kurkami. A jeśli musimy skomponować bardziej wykwintne menu, warto zaskoczyć gości takimi daniami jak: schab z kurkami lub polędwiczki wieprzowe z kurakami. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu.

Wielu zwolenników mają też kurki w śmietanie, znane też jako kurki w sosie śmietanowym. Smakują jako dodatek do mięs lub też jako osobne danie. Co jednak ważne, takich potraw lepiej nie jeść przed snem. Są ciężkostrawne i mogą wywołać ból brzucha. Z tego też powodu nie powinny ich spożywać dzieci.

Z kolei daniem stosunkowo młodym, ale też bardzo ciekawym, jest tarta z kurkami i serem feta. Dobre są również kurki marynowane, i to właśnie one najczęściej znajdują się w spiżarni osób lubiących grzyby.

Pieprznik jadalny nie nadaje się do suszenia, gdyż po tym zabiegu nie smakuje dobrze. Poleca się natomiast mrożenie kurek, ale zanim włoży się je do zamrażalnika, należy grzyby zblanszować.

Kurki to jedne ze smaczniejszych grzybów. Są pełne aromatu i nadają się do przetworzenia na wiele różnych sposobów.

Ile kalorii mają surowe kurki?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 54 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna38,0 kcal20,5 kcal
Białko1,49 g0,81 g
Węglowodany6,86 g3,70 g
Cukier1,16 g0,63 g
Błonnik3,80 g2,05 g
Tłuszcz0,53 g0,29 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów2,00 µg1,08 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,22 mg0,12 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,09 mg2,21 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,08 mg0,58 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy2,00 µg1,08 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D5,30 µg2,86 µg
Witamina D212 i.u.114 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń15,00 mg8,10 mg
Żelazo3,47 mg1,87 mg
Magnez13,00 mg7,02 mg
Fosfor57,0 mg30,8 mg
Potas506 mg273 mg
Sód9,00 mg4,86 mg
Cynk0,71 mg0,38 mg
Miedź0,35 mg0,19 mg
Mangan0,29 mg0,15 mg
Selen2,20 µg1,19 µg
Woda89,9 g48,5 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka