Speck - rodzaje szynki, produkcja, wartości odżywcze, kontrola jakości

Speck to najwyższej jakości szynka, produkowana w południowej części Tyrolu. Proces wytwarzania jest długotrwały i musi odbywać się w ściśle określonych warunkach. Speck na każdym etapie produkcji jest kontrolowany przez dwie placówki, a przed trafieniem do sklepu zostaje oznakowany specjalnym symbolem, gwarantującym najwyższą jakość. Co warto wiedzieć o szynce speck?

Speck to szynka najwyższej jakości, pochodząca z południowego Tyrolu.Speck to szynka najwyższej jakości, pochodząca z południowego Tyrolu.
Źródło zdjęć: © gettyimages
Paula Komendarczuk

Co to jest speck?

Speck to bardzo niejednoznaczne określenie, które ma kilka różnych znaczeń. W Niemczech jest to popularna nazwa podwędzanego boczku, z kolei w Austrii i we Włoszech to wysokiej jakości szynka, pochodząca z Tyrolu.

Produkt jest przygotowywany według specjalnej receptury, który zawiera namaczanie mięsa w solance, a także wędzenie na zimno. Speck powstał prawdopodobnie w XII wieku.

Speck dla mieszkańców Tyrolu pełni bardzo ważną rolę od XIII wieku. W dawnych czasach był jedyną możliwością przechowywania mięsa przez długi czas, co było szczególnie ważne w zimie.

Rodzaje szynki speck

  • Speck dell’Alto Adige - najstarsza odmiana, pochodząca z południowej Addygi,
  • Tiroler Speck – tyrolska wędzonka wytwarzana od XV wieku,
  • Gailtaler Speck – odmiana specku produkowana od ponad 500 lat w austriackiej Karyntii.

Proces produkcji szynki speck

Mimo upływu czasu nie zmieniła się kolejność procesu wytwarzania specku. Rozpoczyna go wytrybowanie udźca, który zostaje zamarynowany w roztworze soli z dodatkiem różnych mieszanek przypraw. Zazwyczaj używa się pieprzu, liścia laurowego, rozmarynu i jałowca.

Mięso musi mieć wyczuwalny smak przypraw, dlatego kawałek obraca się regularnie przez trzy tygodnie w zimnym pomieszczeniu. Kolejnym krokiem jest wędzenie przy użyciu drewna niskożywicznego w temperaturze 20 stopni Celsjusza, co pozwala na uniknięcie wysuszenia mięsa i uzyskanie łagodnego aromatu.

Następnie szynka musi dojrzewać przez około 20-22 tygodnie. W tym czasie musi znajdować się w przewiewnym miejscu, w temperaturze 15 stopni i wilgotności na poziomie 60-90%.

W czasie tego procesu na mięsie powstaje cienka warstwa pleśni, co jest informacją o równomiernym dojrzewaniu całego kawałka. Powłoka ta chroni jednocześnie przed wysuszeniem i gwarantuje specyficzny posmak orzechów włoskich i borowików. Po zakończeniu dojrzewania warstwa pleśni jest usuwana.

Wartości odżywcze

Speck w 100 gramach zawiera:

  • 31,37 g białka,
  • 23,30 g tłuszczu,
  • 0,50 g węglowodanów,
  • 335,31 kcal,
  • maksymalnie 5% soli.

Kontrola jakości szynki speck

W 1996 roku speck został umieszczony na liście produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym (ChOG). To znak jakości Unii Europejskiej, który otrzymują produkty tworzone według tradycyjnej receptury w Południowym Tyrolu.

Placówki Consortium Südtiroler Speck oraz INEQ (Istituto Nord Est Qualita) stworzyły system kontroli, dotyczący wyrobów najwyższej jakości. Każdy producent dwa razy w tygodniu ma wizyty jednego z czterech kontrolerów.

Sprawdzane są na przykład surowce wykorzystywane do produkcji specku. Muszą być to chude szynki wieprzowe z konkretnej rasy trzody chlewnej, karmionej w odpowiedni sposób. Ważny jest również rodzaj hodowli, transportu oraz metoda uboju.

Monitorowana jest waga, temperatura oraz wartość pH udzców, a przed trafieniem do sklepów również zapach, smak, zawartości soli i tłuszczu oraz czas dojrzewania. Dopiero wówczas mięso zostaje oznakowane symbolem Speck g.g.A.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka