2 z 6Mleko kokosowe
- Wybierając półprodukty do przygotowania zdrowych domowych przekąsek, także warto zatrzymać się na składzie. Zawsze stawiajmy na te jak najbardziej naturalne, bez żadnych dodatków. I tak na przykład w przypadku mleka kokosowego, skład powinien kończyć się na orzechach kokosowych i wodzie — sugeruje dietetyk Styś-Nowak.
W asortymencie sklepu Rossmann znajdziemy mleko kokosowe marki enerBIO z wyciskanych orzechów (9,99 zł za 400 ml). Jak zapewnia producent, nie zawiera sztucznych dodatków. Lista składników tego produktu nie jest długa, zgodna z sugestiami dietetyka. To jedynie orzechy kokosowe z kontrolowanej ekologicznie uprawy (stanowią 65 proc. produktu) i woda. Jego wartość energetyczna wynosi 194 kcal (w 100 ml).
Mleko kokosowe możemy wykorzystać do przygotowania szybkich deserów. Dietetyk podzieliła się z nami recepturą na domowy budyń rafaello.
Lista składników:
- kasza jaglana - 1/2 szklanki,
- wiórki kokosowe zmielone na mąkę (np. młynkiem do kawy) - 1/2 szklanki,
- mleko kokosowe - puszka (400 g),
- mleko krowie lub roślinne (np. ryżowe) - 1/2 szklanki,
- masło orzechowe (z dobrym składem lub domowe) - 2 łyżki,
- miód - 2 łyżki,
- płatki migdałów - do oprószenia.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mleko krowie lub roślinne z mlekiem kokosowym z puszki. Kaszę przelej wrzątkiem i wsyp do mleka, dodaj wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn (gdyby była jeszcze twardawa, dolej wody). Do ugotowanej kaszy dodaj masło orzechowe oraz miód i zmiksuj na gładki budyń. Podawaj oprószone płatkami migdałów.
Dietetyk Styś-Nowak poleca wykorzystać też mleko kokosowe do przygotowania puddingu chia z brzoskwiniami.
Zobacz też: Banany, które wspomagają odchudzanie. Największe znaczenie ma kolor skórki