3 z 6Suszone morele niesiarkowane
- Do zdrowych przekąsek, po które można szybko wpaść do sklepu, należą przede wszystkim świeże owoce, surowe warzywa (bez problemu możemy obecnie kupić marchew pokrojoną w słupki), orzechy i nasiona, suszone owoce oraz słodycze z dobrym składem — radzi Paulina Styś-Nowak.
W trakcie wizyty w Rossmannie możemy sięgnąć po suszone morele niesiarkowane bez pestek marki Genuss Plus (11,99 zł za 150 gramów), które wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, a niską sodu (niska podaż tego minerału sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi) i tłuszczów.
W skład tego produktu wchodzą jedynie morele i olej słonecznikowy. Producent informuje, że zawiera on naturalne cukry występujące w owocach.
Jak wybrać zdrowe suszone owoce?
- W przypadku suszonych owoców warto zwrócić uwagę na obecność dwutlenku siarki (E220) używanego jako konserwant. Owoce bez jego dodatku są dużo smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ może on u osób wrażliwych wywoływać nudności, bóle głowy, a u astmatyków problemy z oddychaniem. Brak obecności dwutlenku siarki można poznać jedynie na podstawie wyglądu suszonych moreli. Te naturalne, bez dodatku konserwantu są ciemne — podpowiada dietetyk.
Suszone morele mogą stanowić pyszną i zdrową przekąskę między posiłkami, a także "słodzidło" do domowej granoli. Paulina Styś-Nowak podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem.
Lista składników:
- płatki owsiane - 3 szklanki,
- nasiona słonecznika - 6 łyżek,
- banan - 1 sztuka,
- brzoskwinie - 2 sztuki,
- ziarna z jednej laski wanilii,
- orzechy arachidowe - 6 łyżek,
- suszone morele - 15 sztuk.
Sposób przygotowania:
Banana i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda). Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika — połącz z płynnymi składnikami. Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut, a pod koniec sprawdzaj chrupkość). Gdy granola ostygnie, dodaj lekko podprażone orzeszki i posiekane morele. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika — dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).
Ponadto owoce te możemy wykorzystać do przygotowania owsianki na śniadanie.
Zobacz też: Produkty, dzięki którym uzyskasz piękną, złocistą opaleniznę. Jedz codziennie