Sprząta jelita na błysk. Ulubiony owoc Polaków
Jelita wymagają szczególnej troski, bo to od nich zależy zdrowie całego organizmu. Wystarczą nawet proste wybory, by wzbogacić codzienną dietę o prawdziwych "wymiataczy". Polskie owoce, tanie i dostępne przez cały rok świetnie sprawdzą się jako wsparcie dla układu pokarmowego.
1. Bomba błonnika
Jabłka królują w owocowych rankingach Polaków. Warto po nie jednak sięgać nie tylko ze względu na smak. Nasz narodowy skarb ma znacznie więcej do zaoferowania, a dla jelit jest wyjątkowym wsparciem.
Bogate w błonnik jabłka wspierają prawidłowe trawienie i zmniejszają stany zapalne. Pomagają też w obniżeniu cholesterolu i stabilizacji poziom cukru we krwi. Błonnik wspiera też w walce z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi.
Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości wody, owoce zwiększają uczucie sytości, a to pomaga w racjonalnym kontrolowaniu wagi.
Ponadto regularne spożywanie jabłek może być korzystne dla osób z problemami jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy nawracające zaparcia.
2. Pełne witamin i minerałów
Regularne spożywanie jabłek może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego dzięki zawartości antyoksydantów i pektyn. Jabłek nie powinno zabraknąć zarówno w diecie dzieci, dorosłych, jak i seniorów.
Błonnik to jednak nie wszystko. Jabłka zawierają także:
witaminę C (kluczową dla wzmocnienia odporności i ochrony komórek przed działaniem wolnych rodników),
witaminy z grupy B (wspierają układ nerwowy),
beta-karoten (wspomaga m.in. wzrok),
potas (pomaga w regulacji ciśnienia krwi i równowagi wodno-elektrolitowej).
Dodatkowa korzyść to dostępność jabłek przez cały rok i ogromne możliwości, jakie dają w kuchni. Można je spożywać na surowo, w formie soków, musów, dodatków do ciast i wielu dań.
3. Koktajl z jabłek na detoks jelit
Jelita możemy oczyścić, przygotowując prosty koktajl na bazie jabłek. Do jego wykonania potrzebujemy:
pół szklanki soku z jabłek,
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
pół szklanki wody,
łyżeczka soku z imbiru,
pół łyżeczki soli morskiej.
Wyciskamy soki z jabłek, cytryny i imbiru. Następnie wlewamy wodę do garnka i podgrzewamy do momentu, gdy będzie ciepły, ale nie gorący. Dodajemy sól i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy soki, mieszamy i gotowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.