37 różnych nazw cukru – na co zwrócić uwagę, czytając etykiety
Cukier to jeden z najbardziej niezdrowych składników nowoczesnej diety.
Najwięcej spożywamy go w produktach przetworzonych, z czego często nie zdajemy sobie sprawy.
Może odpowiadać za wiele poważnych chorób, włącznie z chorobami serca czy cukrzycą.
Niestety, kryje się on pod wieloma nazwami i czasami trudno domyślić się, ile zawiera go dany produkt.
Na nastepnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Cukier poważnym czynnikiem powodującym choroby serca
Czym jest dodatkowy cukier?
W procesie przetwarzania żywności cukier dodaje się, aby poprawić smak, konsystencję bądź wydłużyć datę ważności.
Niestety, producenci żywności często ukrywają całkowitą zawartość cukru w produkcie, kryjąc go na etykiecie pod innymi nazwami.
Zobacz też: Drożdże - skład, suplement diety, napój, cukier
Glukoza czy fruktoza: czy to ma znaczenie?
W skrócie: tak, to ma znaczenie, ponieważ oba rodzaje cukru mają zupełnie odmienny wpływ na organizm.
Glukoza metabolizowana jest przez prawie każdą komórkę ciała, podczas gdy fruktoza prawie w całości w wątrobie.
Badania wiele razy pokazały szkodliwy wpływ spożywania dużej ilości fruktozy – przyczyniać się może do insulinooporności, zespołu metabolicznego, stłuszczenia wątroby oraz cukrzycy typu 2.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Czy cukier w owocach szkodzi?
Sacharoza
Sacharoza to najczęściej stosowany rodzaj cukru, czyli poczciwy cukier stołowy używany m.in. do słodzenia herbaty.
Najczęściej uzyskiwany jest z buraków cukrowych i składa się w 50 proc. z glukozy i 50 proc. z fruktozy.
Najczęściej występuje w lodach, słodyczach, drożdżówkach, napojach gazowanych, sokach owocowych, przetworzonym mięsie czy ketchupie.
Zobacz też: Sól vs. cukier – co jest gorsze?
Syrop glukozowo-fruktozowy
To również powszechnie stosowany rodzaj cukru, który otrzymuje się z kukurydzy.
Istnieje kilka rodzajów tego słodzika, które zawierają różne ilości fruktozy.
Najczęściej spotykane są dwa rodzaje: jeden zawiera 55 proc. fruktozy i 45 proc. glukozy, co sprawia, że ma podobny skład do sacharozy.
Drugi zawiera aż 90 proc. fruktozy, przez co jest bardziej szkodliwy dla zdrowia.
Ten rodzaj dodatkowego cukru stosowany jest w takich produktach, jak napoje gazowane, chleb, ciastka, lody czy batoniki.
Zobacz też: Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe
Inne rodzaje cukru
Inne rodzaje dodatkowego cukru mogą występować pod następującymi nazwami:
syrop z agawy, cukier buraczany, melasa, brązowy cukier, syrop maślany, karmel, miód, cukier trzcinowy, kryształki soku trzcinowego, syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop karobowy, cukier puder, cukier rafinowany, sok owocowy, koncentrat soku owocowego, cukier winogronowy, cukier daktylowy, turbinado, muscovado, demerara, caster, syrop sorghum, sucanat, cukier panela, cukier inwertowany, złoty syrop, dekstryna, maltodekstryna, syrop kukurydziany, słód jęczmienny, dekstroza, laktoza.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.