Trwa ładowanie...

Sprzyjają diagnozie alzheimera. Najgorsze dla mózgu

 Patrycja Pupiec
30.11.2023 20:26
Mózg ostry jak brzytwa? Pod żadnym pozorem ich nie jedz
Mózg ostry jak brzytwa? Pod żadnym pozorem ich nie jedz (Getty Images)

Wiele z czynników, które mają wpływ na zdrowie mózgu, są poza kontrolą danej osoby. Ale dietą możemy mu zaszkodzić. Tych produktów lepiej unikać, jeśli chcesz mieć mózg ostry niczym brzytwa.

spis treści

1. Powodują zaburzenia poznawcze

Choć mogą kusić smakiem i zapachem, wszystko, co smażone w głębokim tłuszczu, może negatywnie odbijać się na centrum układu nerwowego. Metaanaliza opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziła związek między zwiększonym spożyciem smażonej żywności, a większym ryzykiem rozwoju problemów ze zdrowiem poznawczym.

Jeśli lubisz mięso z kurczaka, warto więc, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, upiec w piekarniku.

Są niemal pozbawione składników pożywnych i składają się głównie z cukru, ale wiele osób je uwielbia. Żelki i inne słodycze spożywane w nadmiarze wiążą się z zaburzeniami poznawczymi i sprzyjają demencji, dlatego warto jadać je raz na jakiś czas.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zamiast słodkich przekąsek lepiej sięgać po owoce. W trosce o swój mózg warto sięgać po te pełne przeciwutleniaczy, które chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, jak owoce jagodowe.

Pączek to jeden z najgorszych wyborów dla zdrowia mózgu. Jest pełny cukru, smażony w głębokim tłuszczu i zaliczany do żywności ultraprzetworzonej.

2. Sprzyjają diagnozie alzheimera

Eksperci przekonują, by częściej sięgać po zdrowe i pełne dobrych tłuszczów ryby. Warto wybierać takie gatunki, które nie są zanieczyszczone rtęcią, ponieważ naukowcy wykazali, że większe nagromadzenie się tej toksycznej substancji wiąże się z gorszymi wynikami testów funkcji poznawczych.

Według Morskiego Instytutu Rybackiego Państwowego Instytutu Badawczego jednymi z najmniej zanieczyszczonych ryb w Polsce są mintaj, karp, pstrąg, sola, tilapia oraz panga.

Wiele analiz naukowych łączy spożycie ultra przetworzonej żywności z negatywnym wpływem na zdrowie mózgu. Przetworzone mięso, czyli wędliny i parówki, jest bogate m.in. w azotyny, które lekarze łączą ze zwiększonym ryzykiem rozwoju schorzeń, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.

Znaczenie ma także nie tylko to, co jemy, ale także, w co zapakowany jest produkt. Fast foody najczęściej pakowane są substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS), zwane wiecznymi chemikaliami, które mogą powodować wiele negatywnych skutków zdrowotnych, ale przede wszystkim odbijać się na zdrowiu poznawczym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze