Trwa ładowanie...

Chroni mózg i serce. Wystarczy szklanka dziennie

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 11.07.2023 18:50
Zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chroni serce
Zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chroni serce (Getty Images)

Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Jeżeli pragniemy uniknąć problemów zdrowotnych, powinniśmy wprowadzić do naszej codziennej diety zdrowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest sok z pomarańczy.

spis treści

1. Sok pomarańczowy chroni przed udarem

Według dr Carrie Ruxton, ekspertki ds. żywienia, regularne spożywanie soku pomarańczowego może obniżyć ryzyko udaru mózgu nawet o 20 procent. Dr Ruxton podkreśla, że stałe włączanie tego napoju do naszego jadłospisu ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Sok z pomarańczy zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości głównie obecności polifenoli i potasu.

"Badania kliniczne pokazują, że polifenole z soków owocowych, takie jak hesperydyna zawarta w soku pomarańczowym lub antocyjany z soków jagodowych – działają rozluźniająco na naczynia krwionośne poprzez regulację czynników odpowiedzialnych za stany zapalne i stres oksydacyjny" - wyjaśniła dr Ruxton podczas rozmowy z Express.co.uk.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Warto jednak pamiętać, że zdrowotne właściwości wykazuje tylko sok w 100 proc. wyciśnięty z pomarańczy. Dr Ruxton zaleca spożywanie co najmniej 150 ml tego napoju każdego dnia.

Chociaż niektóre badania sugerują, że można pić nawet 500 ml soku z pomarańczy dziennie, należy pamiętać, że zawiera on naturalne cukry i kalorie. Dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie wypicie jednej szklanki tego napoju. Dr Ruxton zaleca również łączenie spożywania soku z jedzeniem posiłków, co pozwoli zminimalizować jego potencjalnie szkodliwy wpływ na szkliwo zębów i zwiększyć wchłanianie cennego żelaza do organizmu.

Oprócz regularnego spożywania soku pomarańczowego i innych zdrowych produktów, nie zapominajmy o rezygnacji z używek i utrzymaniu regularnej aktywności fizycznej. Aby obniżyć ryzyko udaru, powinniśmy także dbać o utrzymanie prawidłowej wagi, unikać żywności o dużej zawartości soli, a także spożywać większe ilości warzyw i owoców.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze