Stan przedcukrzycowy – groźny, ale można go cofnąć. Pięć nawyków, które warto wdrożyć w życie
Stan przedcukrzycowy to ostatni dzwonek, by zadbać o swoje zdrowie i zmienić nawyki. Zwłaszcza że to one odpowiadają za nieprawidłową glikemię. Jak wrócić do zdrowia? Wystarczy wcielić w życie kilka prostych zasad związanych z jedzeniem.
1. Stan przedcukrzycowy
W Polsce nawet pięć mln Polaków może mieć stan przedcukrzycowy. W wielu przypadkach nawet nie zdają sobie z tego sprawy, do momentu aż rozwinie się pełnoobjawowa cukrzyca typu 2.
Stan przedcukrzycowy to nieprawidłowa glikemia na czczo, czyli poziom glukozy we krwi w wysokości 100-126 mg/dl lub nieprawidłowa tolerancja glukozy – w wysokości 140-199 mg/dl (glikemia po 120 min. w teście obciążenia glukozą).
Mówiąc wprost, to sygnał, że nasz organizm przestaje sobie radzić z metabolizmem węglowodanów. Choć nie daje żadnych objawów, to najczęściej bywa problemem osób z nadwagą, otyłością, osób z nadmiarem tłuszczu trzewnego, a także tych, u których w rodzinie są chorzy na cukrzycę czy osób mało aktywnych fizycznie.
Na szczęście jest sposób, by zatrzymać podstępną chorobę.
2. Warzywa najpierw!
Liczne badania dowodzą, że zwiększenie udziału warzyw w diecie ma niezwykle korzystny wpływ na cały organizm ludzki. Ale w profilaktyce cukrzycy szczególnie istotne jest nie to, by częściej sięgać po warzywa, ale, żeby sięgać po nie najpierw.
Co to znaczy? Dzień zacznij od sałatki, ale też w czasie każdego posiłku najpierw zjedz warzywa – później resztę. Badania pokazują, że sięganie najpierw po warzywa przed zjedzeniem węglowodanów, ma związek z niższym poziomem glukozy po posiłku w porównaniu do tych, którzy najpierw zjadają węglowodany.
3. Jedz regularnie
Utrzymanie ścisłego harmonogramu posiłków jest kluczowe nie tylko w cukrzycy, ale także w stanie poprzedzającym chorobę.
Coraz częściej mówi się o pozytywnym wpływie na zdrowie takich diet jak post przerywany (IF). Jednak osoby zmagające się z nieprawidłową glikemią zdecydowanie powinny jeść posiłki regularnie, pilnując, by odstępy między nimi nie były zbyt długie - czyli ok. 2-3 godziny.
Dzięki temu we krwi będzie utrzymany stały poziom cukru, bez gwałtownych skoków spowodowanych obfitym posiłkiem.
4. Jedz różnorodnie
Dietetycy mówią wręcz o tęczy kolorów na talerzu. Różnorodne warzywa i owoce to nie jest kwestia estetyki – zielone warzywa są bogate w chlorofil, fioletowe w antocyjany, żółte i pomarańczowe w karotenoidy, a czerwone w likopen.
Badania dowodzą, że żywność bogata w przeciwutleniacze jest powodem zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
5. Zdrowe tłuszcze w diecie
Zdrowe tłuszcze nienasycone mogą wpływać na poprawienie wrażliwości na insulinę w organizmie, zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Jedno z badań wykazało, że takie działanie ma zwłaszcza oliwa z oliwek, ale inne źródła jednonienasyconych tłuszczów, to orzechy i pestki, a także awokado. Warto po nie sięgać jak najczęściej w miejsce tłuszczów nasyconych, szczególnie pochodzenia zwierzęcego.
6. Uważaj na węglowodany
Nie chodzi o to, by wykluczyć je z diety. Warto po nie sięgać – nie wszystkie w taki sam sposób wpływają na poziom glukozy we krwi.
Najlepsze, zwłaszcza dla osób mających stan przedcukrzycowy, będą węglowodany, w których zarazem jest wysoka zawartość błonnika. Jeśli owoce – to tylko ze skórką, jeśli pieczywo – tylko pełnoziarniste.
To prosta zasada, która sprawi, że przez błonnik cukier będzie uwalniał się do krwi przez dłuższy czas. To zapobiegnie gwałtownym skokom glukozy.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest dodanie do tego małej ilości tłuszczu lub białka.
Przykład? Jabłko i łyżka naturalnego, niesłodzonego masła orzechowego. To przekąska, która doda energii organizmowi i to na dłuższy czas, dając mu jeszcze lepszą kontrolę glikemii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl