Stoi za nimi fala nowotworów. Badacze wskazują 11 najgorszych produktów

Wzrost zachorowań na nowotwory jest tak ogromny, że eksperci mówią o "tsunami przypadków". Wielu z nich można byłoby zapobiec, gdybyśmy ograniczyli spożycie jednego rodzaju żywności. To produkty obfitujące w cukier, sól i tłuszcze.

Fast food, gotowe dania czy przetworzone czerwone mięso mogą powodować rakaFast food, gotowe dania czy przetworzone czerwone mięso mogą powodować raka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Do 2040 r. co piąta osoba będzie mieć raka

Liczba nowotworów rośnie na całym w świecie. Niepokojąca jest także liczba zgonów z powodu nowotworów, w tym raka jelita grubego, która na przestrzeni ostatnich 40 lat potroiła się.

Zdaniem naukowców z Imperial College London do 2040 roku liczba Brytyjczyków chorych na nowotwory wzrośnie o jedną trzecią. Inne dane wskazują, że w populacji światowej do 2040 roku co piąta osoba będzie zmagać się z rakiem.

Część z nich powiązana jest z niewłaściwymi wyborami żywieniowymi, a konkretnie – ze spożywaniem żywności wysokoprzetworzonej. Zgodnie z definicją ultraprzetworzona czy wysokoprzetworzona żywność (ultraprocessed food, UPF) to produkty, które powstały przy użyciu przemysłowych metod przetwarzania i zawierają składniki, których raczej nie znajdziemy we własnej kuchni.

Substancje rakotwórcze w wędzonym mięsie

Zwykle mają mniej wartości odżywczych, za to obfitują w cukier, sól i tłuszcze, w tym tłuszcze trans. Poza tym zawierają barwniki, konserwanty, sztuczne aromaty, zagęszczacze i emulgatory.

To właśnie taka żywność, zdaniem brytyjskich badaczy, będzie się przyczyniała do lawinowego wzrostu chorób nowotworowych.

11 produktów. Prosta droga do raka

Badanie na 200 tys. Brytyjczyków, których nawyki żywieniowe śledzono przez dekadę, pozwoliło wyodrębnić najbardziej szkodliwe w kontekście aż 34 rodzajów nowotworów produkty spożywcze.

Żywność wysokoprzetworzona może przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych
Żywność wysokoprzetworzona może przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych © Pixabay

Na liście opublikowanej przez Imperial College London and The British Heart Foundation znalazły się:

  • masowo produkowane pieczywo,
  • gotowe dania,
  • napoje gazowane,
  • płatki śniadaniowe,
  • słodkie napoje owocowe,
  • koktajle mleczne,
  • lody,
  • biszkopty,
  • kiełbaski,
  • niektóre napoje alkoholowe – w tym whiskey, rum i gin,
  • zupki instant.

- Gospodarstwa domowe o niższych dochodach są szczególnie narażone na tę tanią i niezdrową żywność – ostrzega główna autorka badań, dr Kiara Chang.

Naukowcy przyznają, że choć ich badanie nie odkrywa związku przyczynowo-skutkowego między wymienionymi produktami a rakiem, to na pewno ich ograniczenie może przynieść "istotne korzyści zdrowotne".

Zwłaszcza że szereg badań prowadzonych na przestrzeni lat pokazuje, że niektóre z rodzajów żywności – w tym bogate w cukier czy tłuszcze, to większe ryzyko otyłości. Ta wiązana jest z aż 13 rodzajami nowotworów. Czerwone mięso z kolei, zwłaszcza przetworzone niejednokrotnie powiązano z wyższym ryzykiem raka jelita grubego, trzustki czy gruczołu krokowego.

Badanie na populacji Francuzów, którego wyniki opublikowano w "British Medical Journal", wskazują również, że każdy dziesięcioprocentowy wzrost spożycia żywności UPF to 12-procentowy wzrost ryzyka pojawienia się nowotworów, w tym także raka piersi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka